Yanlış müdahale körlüğe neden olabilir

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 11 Ağustos 2009 15:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Göz yaralanmalarında doğru ve erken müdahale önem taşıyor. Çünkü yapılacak e küçük hata, körlüğe kadar giden olumsuz sonuçlara neden olabiliyor.

- Göz yaralanmasının yetişkinlerde iş kazaları, çocuklarda ise oyun sırasında oluştuğunu söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ferda Çiftçi, göz yaralanmaları hakkında bilgi verdi.

Genellikle iş kazalarında göz hasarı kimyasal maddeler nedeniyle oluşuyor. Kimyasal maddelerle çalışılan işyerlerinde koruyucu gözlük takılmadığı zaman kazalar meydana gelebiliyor, korumasız çalışan kaynakçılarda da yanıklar oluşabiliyor. Evlerde de yine alkali deterjanların göze sıçraması kimyasal yanıklara neden olmaktadır. Örneğin lavabo açıcıları ya da çamaşır suları göze geldiğinde erken müdahale edilmezse kalıcı göz sorunlarına yol açabilir.

KİMYASAL YANIKLARDA GÖZÜ YIKAMAK GÖZÜ KURTARABİLİR!

Kimyasal yanıklarda, kimyasal bir madde gözle temas ettiğinde gözün dışı ve içi yanmaya başlıyor. O nedenle en az yarım saat gözün temiz suyla yıkanması gerekiyor. Hatta gerekirse kişinin bir kaptaki suyun içine gözlerini sokarak sürekli açıp kapaması, gözünü tamamen yıkaması ile kimyasal maddenin gözden uzaklaşması sağlanabilir. Aksi takdirde özellikle alkali maddeler dokuları yakmaya devam edecektir.

GÖZ HASARINDAN KORUNMAK İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER

? Göz travmalarında en önemlisi tabii ki korunmadır. Örneğin evdeki kimyasal maddelerin göze değmesinden kaçınmak veya kızartma yaparken göze yağ sıçramasından kaçınmak gibi önlemler alınması gerekir.

? Göze yabancı bir cisim kaçmışsa, elle bastırılırsa ya da ovuşturulursa gözün daha derin tabakalarına ilerleyebilir ve göze zarar verebilir. O nedenle böyle durumlarda ve göz kapağı kesilerinde de kesinlikle göze baskı yapmadan temiz bir bandajla gözü kapatıp hemen göz doktoruna gidilmelidir.

? Güneş lambası kullanılan işyerlerinde ve solaryum merkezlerinde koruyucu gözlük takmak önem taşıyor.

? Çocuklar için boncuk atan, iğne atan tabancalar çok tehlikeli. O nedenle bu gibi oyuncaklardan çocuğu uzak tutmak gerekir.

? İşyerlerinde metal parçacıkların göze girme riski varsa iş gözlüğü takılmalıdır.

? Havai fişekler de göz yaralanmasına neden olabilir. Çocukların da havai fişeklerden uzak durması gerekir.

? Göze bir şey kaçtığında üst göz kapağını kirpiklerden tutarak alt göz kapağına doğru hareket ettirmek gözün derinliklerine kaçan cismin dışarı çıkmasını sağlayacaktır. Bu durumlarda gözyaşı damlası da faydalı olacaktır.

? Göz kapaklarına dıştan bir darbe gelmişse ilk anda buz kompresi o bölgedeki şişliği ve ödemi engelleyecektir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber