Gıdada denetim yetkisi özel sektöre geçiyor

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 14 Ağustos 2009 09:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzun yıllardır kamunun tekelinde olan gıda denetimleri özel sektöre açılıyor. Hazırlanan yeni modele göre, gıda denetiminden sorumlu olan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, yetkisini özel sektöre verirken kendisi denetim yapan firmaları denetlemekle yükümlü olacak. Özel gıda denetim firmalarının finansmanı ise tüm gıda firmalarının katkıda bulunacağı bir fondan karşılanacak. Öte yandan, denetimin özele açılmasıyla yeni bir sektör de doğmuş olacak.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bir süredir kontrolünde olan gıda denetimi sisteminde kökten değişiklik için çalışmalara başladı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları'nın, Referans'a verdiği bilgiye göre "yeminli gıda kontrolörlüğü" sistemi üzerinde çalışılıyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile ilgili olarak Başbakanlık'ta bekleyen tasarılar arasında, bakanlığa gıda denetimi konusunda "hizmet alımı" yapma hakkı tanıyan bir madde de bulunuyor. Bu düzenlemenin yasalaşmasının ardından, konuyla ilgili olarak kurulacak şirketlere söz konusu hakkın devredilmesi planlanıyor. Söz konusu firmalar, 24 saat denetim yapma koşuluyla işi üstlenecek. Özellikle gıda mühendislerinin kuracağı şirketlerin bu alanda faaliyet göstermesi hedefleniyor. Gıda denetim firmaları farklı alanlarda uzmanlaşacaklar ve herkes kendi ihtisas alanına göre denetim yapacak.

Kaynak için fon kurulacak

Gıda denetimi yapan firmalar birebir denetledikleri firmalardan ücret almayacak. Ancak denetim firmalarının finanse edilmesi için bir fon kurulacak, bu fona tüm sektör belli miktarda katkıda bulunmakla yükümlü olacak. Bu fon üzerinden de gerekli ödemeler yapılacak. Müsteşar Mirmahmutoğulları, bakanlık olarak böyle bir sistem üzerinde çalıştıklarını ve sistemin yaşama geçmesi durumumda 24 saat gıda denetiminin mümkün olabileceğini söyledi. Mirmahmutoğulları, birçok Avrupa ülkesinde de söz konusu sistemin geçerli olduğunu kaydetti.

AB'de böyle bir uygulama yok

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Atakan Günay, Avrupa Birliği'nde (AB) denetim yetkisinin özel sektöre devredilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Anayasa gereği Türkiye'de de böyle bir durumun söz konusu olamayacağını belirten Günay, "Denetim anayasal bir zorunluluk olarak kamudadır. Kaldı ki, böyle bir hizmet özel sektöre verilirse bu firmalar nasıl belirlenecek, kim izin verecek? Bunlar hiç belli değil. Bu firmalar nasıl denetim yapacaklar, adam kayıracaklar mı" dedi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın denetim için yıllardır eleman almaması nedeniyle böyle bir yola başvurulduğunu belirten Günay, "Fonla bu firmaları finanse etmek yerine, denetim elemanı alınsa çok daha iyi olmaz mı?" diye konuştu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, gıda denetimi sisteminde kökten değişiklik için çalışmalara başladı. Hazırlanan yeni modele göre, gıda denetiminden soru...

( KB)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber