Özce'nin ÖSYM isyanı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Ağustos 2009 16:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

SUBAY olan babasının yurtdışı görevi nedeniyle liseyi Norveç'te okumak zorunda kalan 19 yaşındaki Özce Kutlu, ÖSS'de 13 yanlışla 287 ham puanı elde etti, ancak ÖSYM'nin Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) kurbanı oldu. ÖSYM'nin denklik diplomasına düşük AOBP verdiğini ve istediği tıp fakültesini kazanamadığını belirten genç kız, ?Yabancı uyruklu olsam, Norveç'te bitirdiğim okul ve mezuniyet derecem Türkiye'deki bütün tıp fakültelerine sınavsız girmeme yetiyor. Ama Türk vatandaşı olarak düşük AOBP ile cezalandırıldım ve Hacettepe'yi, Gazi Tıp Fakültesi'ni hayal ederken, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne yerleştirildim. Ben bedava not değil, yaptığım netlerin hakkını istiyorum? dedi.

Deniz Kurmay Kıdemli Albay Cengiz Naci Kutlu ile emekli yüksek hemşire Özgül Kutlu'nun tek çocukları olan Özce Kutlu, 2005 OKS'de Çiğli Milli Piyango Anadolu Lisesi'ni kazandı. Hazırlığı geçen Özce, babasının askeri ateşe olarak Norveç'e görevlendirilmesi üzerine lise eğitimini bu ülkede tamamladı. Oslo'da Berg Vgs okulunu bitirerek ulusalarası bakalorya diplomasını alan Özce, babasının görev süresinin dolması üzerine Türkiye'ye döndü. Daha ilkokuldayken tıp fakültesi okuyup ?bilim kadını' olmayı kafasına koyan Özce'nin hayallerini Hacettepe, Gazi, Cerrahpaşa Tıp fakülteleri süslerken, genç kız kendini bir hukuk mücadelesi içinde buldu. Kızlarının geleceğinin yurtdışı görevi nedeniyle olumsuz etkilenmemesi için baştan bilgi edinerek Norveç'e gittiklerini belirten anne Özgül Kutlu, şöyle dert yandı:

?Kızımızın üniversiteyi Türkiye'de okumasını istedik. O nedenle de Norveç'te liseyi bitirdiğinde sorun olup olmayacağını sorduk. Sorun yaşamayacağımız, denklik alarak ÖSS'ye girebileceği söylendi. Özce, Norveç'te Türkiye'deki fen lisesi ayarında bir okulda İngilizce eğitim gördü ve çok başarılı oldu. 34 puanla mezun oldu. Türkiye'ye dönünce de hemen denklik işlemlerini başlattık. Kızıma ÖSS'de çok belirleyici olan AOBP olarak 68 puan verdiler. Oysa yurtdışına giderken ayrılmak zorunda kaldığı okulunda aynı seviyedeki arkadaşlarının en düşük AOBP'si 76-77 puandı. İtiraz ettik, Danıştay 8'inci Dairesi'nde dava açtık. Bu arada Özce geçen yıl ÖSS'ye girdi, 325 puan aldı. Hedefi tıp fakültesiydi, tercih yapmadı. Bu yıl tekrar sınava girdi. Sadece 13 yanlışla sınavı tamamladı, 287 ham puan aldı. Ancak AOBP'si düşük verildiği için 355 puanla 13'üncü tercihi Trakya Tıp Fakültesi'ni kazanabildi. Eğer yurtdışına gitmeseydi ÖSS puanı 367 olacaktı. Ama cezalandırıldı. ÖSS'de kendisinden daha fazla yanlışı olan, ham puanı düşük olan adaylar AOBP'leri yüksek diye kızımın okumak istediği tıp fakültelerini kazandılar. Maalesef davayı da kaybettik. Çünkü ÖSYM 1 milyon 300 bin adayın yerleştirme sırasının değişeceğini savundu, mahkeme Özce'nin puanını değiştirilmesi talebimizi reddetti.?

Kızı için eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmadığını öne süren ane Özgül Kutlu, ?Kızım ilk binin içinde olması gerekirken bu puan yüzünden 5 bin 533'üncü olabildi. Ben bir anne olarak kızımın ÖSS'de yaptığı netlerin hakkını arıyorum. Özce'nin aynı neti yapan öğrencilerle birlikte okumasını istiyorum. Biz aile olarak, Özce de öğrenci olarak elinden geleni yaptı. Açıkçası uygulanan bu sistemi duyurmak ve bu sistemde sesini duyuramayanların sesi olmak istiyoruz. Tek hukuk yolumuz kaldı o da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi. Ama ülkemizi çok seviyoruz, bunu yapmayacağız. Ankara'ya tayin olduk, kızımın yanımızda okumasını çok isterdim, o da bunu hakediyordu. Yurtdışından aldığı teklifler var, şu an kararsızız? diye konuştu.

YURT DIŞINDA İSTEDİĞİ YERE GİREBİLECEK

Öte yandan ÖSYM'nin kurbanı olduğunu belirten Özce Kutlu, bu sistemin hayallerine veda ettirdiğini belirterek, ?Norveç'te okuduğum okul çok önemli, mezuniyet derecem de yüksek. Nitekim Norveç'te tıp hariç tüm fakültelere kabul ediliyorum. Tıbba da yabancı uyrukluları almadıkları için giremiyorum. İngiltere'de de Londra Quenn Mary Üniversitesi Medicine Genetik Bölümü'ne kabul edildim. Yaşım küçük olduğu için önce bu bölümü okumam gerektiği bildirildi. Ama ben ülkemde tıp fakültesi okumak istiyorum. O nedenle ÖSS'ye girdim. Denklik diploması aldım? dedi.

ÖSYM'de bu diplomalara ?ne olduğu belli olmayan lise' statüsünde Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı verilmesini eleştiren Özce Kutlu sözlerini şöyle sürdürdü:

?Yani Tanzanya'da da Londra'da da lise bitirsen hepsine verilecek puan aynı. Uluslararası bakalorya diplomamın karşılığında aldığım puan ÖSS'de tüm soruları doğru yanıtlasam bile bana Hacattepe'nin, Cerrahpaşa'nın kapılarını açmıyordu. İtiraz ettik ama sonuç benim adıma hüsran. Babamın görevi nedeniyle yurtdışında okumak zorunda kalmamın ve başarılı olmamın faturasını bana acı ödettiler. ÖSS'de benden daha az neti olan adaylar benim önümde. Bir ilginç durum da Norveç'te okuduğum okul ve bitirme notlarım Türkiye'deki tüm tıp fakültelerine kabul edilmeye yetiyor. Yani benim notlarıma sahip bir yabancı öğrenci Türkiye'deki tıp fakültelerine sınavsız girebilme hakkına sahip. Ben Türk vatandaşı olduğum için alınmıyorum.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber