Sağlık Bakanlığı ile tıp fakülteleri arasındaki atama problemi büyüyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 21 Ağustos 2009 07:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı ile tıp fakülteleri arasındaki atama problemi büyüyor. Bakanlık, pratisyen hekim atamasında kanun gereği üniversitelerden öğrencilerin diplomalarını isterken, Hacettepe Üniversitesi (HÜ), mezun listesini göndermekle yükümlülüğünün kalktığını savunuyor.

Üniversitenin kanunu yanlış yorumlaması ise atama bekleyen gençleri mağdur ediyor.

HÜ Rektörü Prof. Dr. Uğur Erdener, yaptığı yazılı açıklamada, 29 Haziran'da mezun olan tıp fakültesi öğrencilerine ait isim ve adres bildirim formu listesinin Sağlık Bakanlığı'na ulaştırıldığını söyledi. Listelerin 8 Temmuz'da gönderildiğini ve aynı gün bakanlık kayıtlarına girdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Erdener, "Yine tebligat adresi bilgi formları ve nüfus cüzdanları fotokopileri üniversitemizin 9 Temmuz 2009 tarih 151-1635 sayılı yazısı ekinde 10 Temmuz 2009 tarihinde bakanlık emrine teslim edilmiştir." dedi.

Erdener'in bu açıklamalarını Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdür Vekili Hikmet Çolak kabul etmedi. Çolak, "Adı geçen fakülteden bugüne kadar 29 Haziran 2009 tarihinde mezun olan doktorlara ait herhangi bir diploma gelmemiştir." diye konuştu. Çolak'ın verdiği bilgilere göre kanun, pratisyen hekim atamasının yapılabilmesi için diplomaların gönderilmesini şart koşuyor. Bu noktada HÜ'nün listeleri göndermesi yeni mezun doktorların ataması için yeterli olmuyor. Üniversitelerin, bakanlığa listelerle birlikte tıp fakültesi öğrencilerinin diplomalarını da göndermesi gerekiyor. İlgili kanundaki söz konusu ek maddede şöyle deniliyor: "Tıp fakülteleri dekanlıkları ve eğitim hastaneleri baştabiplikleri mezun olan veya uzmanlık ve yan dal uzmanlık öğrenimini tamamlayan tabip ve uzman tabiplerin isim ve adreslerini on beş gün içinde Sağlık Bakanlığı'na bildirmekle yükümlüdürler. Diploma ve uzmanlık belgelerinin Sağlık Bakanlığı'nca tescil işlemlerini müteakip en geç iki ay içerisinde, devlet hizmeti yükümlülüğü olan personel, atama yerleri ve atama işlemine ilişkin süreç internet sayfasında ilân edilir. Bu ilân tebligat yerine geçer."

Bu arada Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olup isimleri bakanlığa bildirilmeyen öğrenciler, dekanlık aleyhine dava açmaya hazırlanıyor. Dekanlığın diplomaları, son başvuru tarihi 7 Ağustos'tan sonra (12 Ağustos) Sağlık Bakanlığı'na gönderdiğini tespit eden öğrenciler, maddi tazminat isteyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber