Etik Kurulu Başkanı'ndan Org. Kılınç'a borç eleştirisi

Haber Giriş : 12 Ocak 2005 06:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde üst düzey görev almış komutanlardan bazılarının, yolsuzluk olaylarına karıştığı yönündeki haberler günlerdir gündemi meşgul ediyor.

Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün verdiği talimatla ortaya dökülen ilişkiler yumağına en son örnek MGK eski Genel Sekreteri Tuncer Kılınç'ın TSK'ya iş yapan müteahhitlerden Ali Osman Özmen'le olan para alışverişi. Yargıtay mensuplarından bir kısmının benzer ilişkilerle anılması da hafızalardan silinmiş değil. Kamudaki yolsuzlukların ayyuka çıkması üzerine geçtiğimiz haziran ayında kurulan Başbakanlık Kamu Etik Kurulu ise ne TSK'yı ne de Yargıtay'ı ?etik' açıdan denetleme hakkına sahip. Etik Kurulu Başkanı Mehmet Sağlam yetkinin kısıtlı olmasına tepkili. TSK ve yargı çevrelerinde çıkan yolsuzluk haberlerine dikkat çeken Sağlam, "Bu tür haberler Etik Kurulu'nun TSK ve Yargıtay'ı da denetleme kapsamına girmesi gerektiği düşüncelerini haklı çıkartıyor." diyor.

Konuyla ilgili Zaman'ın sorularını cevaplandıran Mehmet Sağlam, yeni bir kuruluş olmalarıyla birlikte Türkiye'deki uygulamanın yeterli olmadığı görüşünde. "Görevimle ilgili geniş yetki talebinde bulunmam uygun olmayabilir." diyen Sağlam şahsi görüşlerini ifade etmeyi tercih ediyor ve Kamu Etik Kurulu'nun TSK ve yargıyı da denetleyecek şekilde bir düzenleme yapılmasının Meclis'te ele alınabileceğine değiniyor. Gazete ve televizyonlarda çıkan haberlere işaret eden Sağlam, "Şu veya bu nedenle kamuoyuna yansıyan olaylara bakın. İstanbul'da bir kişi yakalanıyor, çok önemli bir biçimde Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı'nın ve emekli bir albayın isimleri geçiyor. Arkasından eski Yargıtay Başkanı ile ilgili hâlâ yeni yeni yansıyan olaylar var. Deniz Kuvvetleri eski Komutanı yargılanıyor, Jandarma eski Genel Komutanı yargılanıyor. Ama TSK ve yargı görev alanımızın dışında tutuluyor. Etik herkese lazım. " diyor. MGK eski Genel Sekreteri emekli Orgeneral Kılınç'ın Ali Osman Özmen'le olan ilişkisi hafta boyu yazılıp çizilmişti. Kılınç, 150 bin dolar borç aldığını kabul etmişti. Sağlam, Kılınç Paşa'nın yaptığını doğru bulmuyor. Gerekçesini ise şöyle izah ediyor: "Bu kadar yüksek mevkide bulunan insanların ömür boyu lojman tahsis edilen kişilerin, ev almak maksadıyla yüksek meblağ alması, ikincisi de bunu hâlâ ödememesi yanlış. Müteahhit bir şey umduğu için bu parayı vermiş oluyor. Çünkü kimse 2-3 sene faizsiz böyle bir parayı başkasına borç olarak vermez. Üstelik Sayın Paşa aldığı daireyi de kiraya vermiş."

Bu arada Etik Kurulu 30 maddelik çerçeve yönetmeliğini çıkardı. Tüm kamu kuruluşlarına gönderilen yönetmelikle ilgili kuruluşların fikirleri alınıyor. 28 Ocak'a kadar gelecek olan değerlendirmeler ışığında yönetmeliğe nihai şekli verilecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber