Hükümetin memur zammı teklifi ertelendi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ağustos 2009 13:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hükümetin memur zammı teklifi ertelendi

- Toplu görüşmelerin 5. turu sona erdi. Hükümet, memurlara gelecek yıl için yapılacak zam teklifini yarın masaya getirecek.

Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen toplu görüşmelerin 5. tur toplantısında mali haklarla ilgili görüşmelere yarın saat 14.00'te devam edilmesi kararlaştırıldı. Hükümetin memur maaşlarına gelecek yıl yapılacak zam konusundaki teklifini yarın sendikalara sunacağı bildirildi.

Toplu görüşmelerin 5. turu sona erdi. Hükümetin beklenilen aksine bir teklif sunmadığı görüşmeler yarın saat 14:00'a ertelendi. Memur Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Rakamla ilgili umudumu yitirmedim, ancak bir öneri ile gelinmemesini sağlıklı bulmuyorum." dedi. Kamu Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ise, maaş zammı ile ilgili beklentilerin hayal kırıklığı ile sonuçlanabileceğini belirtti.

Hükümet ile memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerin beşinci turu sona erdi. Çıkışta ilk açıklamayı Kamu Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız yaptı. Akyıldız, hükümetin herhangi bir teklif sunmadığını belirterek, toplantının yarına ertelendiğini belirtti. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın kamuoyunun fazla bir beklenti içine sokulmaması gerektiğini söylediğini belirten Akyıldız, hükümeti 2.3 lük bir zam yapabileceği görüşünde olduğunu kaydetti. Akyıldız, maaş zammı ile ilgili beklentilerin hayal kırıklığı ile sonuçlanabileceğini ifade etti. Matematik oyunları oynanmaması gerektiğini kaydeden Akyıldız, ülke gerçekleri ve memur taleplerinin ciddiye alınması gerektiğini belirtti.

MEMUR SEN GENEL BAŞKANI GÜNDOĞDU: "SİYASİ İRADE HENÜZ MASAYA OTURMADI"

Akyıldız'dan sonra açıklama yapan Memur Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise, "Teklif yok. Bir diğer ifadeyle siyasi irade henüz masaya oturmadı. Bürokrat idaresi değerlendirme yapıyor." diye konuştu. Gündoğdu, Bakan Yazıcı'nın yarın saat 14:00'a kadar son açıklama ve talepleri değerlendireceğini söylediğini belirtti. "Rakamla ilgili umudumu yitirmedim ancak, bir öneri ile gelinmemesini sağlıklı bulmuyorum." diye Gündoğdu, 2010 için hedeflenen enflasyonun altında bir rakamın da sağlıklı olmayacağını vurguladı.


Kamuda Toplu Görüşmelerin 5. Turu Başladı

- Kamu İşveren Kurulu ile memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerin 5. turu başladı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Başbakanlık Merkez Bina'daki görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, bugün hükümetten, memur maaşlarına gelecek yıl yapılacak zam konusundaki teklifle gelmelerini beklediklerini belirterek"Bugün hükümetin memura açılım yapma günü, enflasyonun üzerinde bir teklifle gelme günü" dedi.

Gündoğdu, bundan sonraki tavırlarını, mutabakat metnini imzalayıp imzalamamayı, teklifi gördükten sonra yetkili kurullarında değerlendireceklerini bildirdi.

Ahmet Gündoğdu, basın mensuplarının soruları üzerine, hükümetin henüz bir rakamla gelmediğini yineleyerek, önlerinde 4 günlük bir zaman kaldığını ve bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Gündoğdu, konfederasyon olarak enflasyonun üzerinde bir teklif beklediklerini, bunun gerçekleşmemesi durumundaki tavırlarını ayrıca değerlendireceklerini söyledi.


İki milyonu aşkın memuru ilgilendiren toplu görüşmelerde beşinci tur bugün gerçekleştiriliyor.

Toplantıda hükümet kanadının, 2010 yılında maaşlara yapılacak zam konusunda teklifini masaya getirmesi bekleniyor. Toplu görüşmelerin yetkili konfederasyonu Memur-Sen, en düşük memur maaşının bin 360, Türkiye Kamu-Sen bin 219, KESK ise bin 500 liraya çıkarılmasını istiyor. Memur-Sen ayrıca gelecek yıl kamu çalışanlarının maaşlarına yüzde 11 zam yapılmasını talep ediyor. Memurlara en az 80 lira ek ödeme yapılmasını, sendika üyesi kamu görevlilerine verilen 10 TL'nin 28 TL'ye çıkarılmasını, kamu çalışanlarının dahil olduğu Gelir Vergisi oranlarının da 5 puan indirilmesini öneriyor. Türkiye Kamu-Sen'in talepleri ise şöyle: Ek ödeme oranlarına 21 puan eklenmek suretiyle bu tutar 110 TL artırılsın. Tüm kamu görevlilerinin maaşlarına 200 lira net seyyanen zam yapılsın ve sendika üyesi kamu görevlilerine ödenen 10 liralık toplu görüşme primi 50 TL'ye çıkarılsın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber