Başbuğ'un açıklamaları havada mı kaldı?

Haber Giriş : 25 Ağustos 2009 14:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Demokratik açalım çalışmalarıyla ilgili olarak siyasi partiler arasındaki aşırıya da kaçan polemiklere bugün Genelkurmay'da katıldı.


Orgeneral Başbuğ: Devlet bölünmez bir bütündür


MHP ve CHP'nin Milli Güvenlik Kurulu'nda alınan 'tavsiye' karanını eleştirmelerinin ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'da TSK'nın görüşlerini açıkladı. Muhalefet açıklamanın iktidara mesaj olduğunu söylerken iktidar partisi de asıl mesajın muhalefete olduğunu iddia etti. İşte siyasi partilerin Başbuğ'un açıklamalarıyla ilgili görüşleri...

AK PARTİ: MUHALEFETE YÖNELİK MESAJLAR VAR

Ak Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Org.İlker Başbuğ'un "demokratik açılım" konusundaki görüşlerine katıldıklarını belirterek açıklamayı olumlu bulduklarını söyledi. Bozdağ ayrıca açıklamada muhalefet partilerine yönelik mesajlar olduğunu da öne sürdü.

İşte Bozdağ'ın açıklaması;

Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ'un açıklamasını olumlu bir açıklama olarak değerlendiriyorum.

MGK üyelerine dönük hem MHP'den hem CHP'den eleştiriler geldi ve halksız eleştiriler, dozunu artırarak devam etti.

Sayın Cumhurbaşkanımız bir cevap verdi "yakışıksız" olarak niteledi ama yine eleştiriler durmadı.

BAŞBUĞ'UN SÖZLERİNE BİZ DE KATILIYORUZ

Bugün 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın Türkiye açısından önemi de gözönüne alınarak Sayın Genelkurmay Başkanı duruşlarını herkese ilan etmiştir.

'Türkiye Cumhuriyeti bölünmez bir bütündür ve dili Türkçe'dir biz de katılıyoruz. Sayın Genel Başkanımız da "Tek dil, tek devlet, tek bayrak" diye bunu dile getirdi.

ANAYASA KIRMIZI ÇİZGİLERİ KOYMUŞ

Anayasa zaten kırmızı çizgileri koymuş. Değiştirilemeyecek, değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek unsurları biz Ak Parti olarak hep dile getirdik.

Sanki biz bunları dile getirmemişiz gibi eleştiriler yapıldı. Zannedersem Sayın Genelkurmay Başkanımız "Biz dün nasılsa bugün de aynı hassasiyetimiz devam ediyor", MGK'da da söylediler, "Bir kez daha hassasiyetimizin bilinmesinin istiyoruz" diyor.

GENELKURMAY USÜL VE YÖNTEME DİKKAT DEDİ

Türk Silahlı Kuvvetleri, PKK'ya karşı mücadeleyi sürdürürken sosyal, ekonomik ve siyasi tedbirlerin önemli ve gerekli olduğunu ifade ediyor. Şöyle bir ifade daha var "Usul ve yöntem esası belirler, noktasından hareketle takip edilecek usul ve yöntemlerde özenli olunmasının gereğine inanır."

Burada Genelkurmay Başkanı "usül ve yöntem esası belirler" diyor, "usül ve yöntemde dikkatli olalım" mesajı veriyor hem hükümete, hem de muhalefete bir mesajı var. İfadeler kulanırken değerlendirmeler yaparken dikkatli olmak gerekir. Ben isabetli bir açıklama olarak değerlendiriyorum.

MHP:AÇILIMIN DEVLET POLİTİKASI OLMADIĞI GÖRÜLDÜ

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, ''Kürt açılımı'' adı altında ''bir etnik kimliğin sorunlarının siyasi çözümünü amaçlayan demokratik açılım projesinin'' Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un açıklamasıyla ''bittiğini'' savundu.

Şandır, gazetecilere yaptığı açıklamada, Orgeneral Başbuğ'un Zafer Haftası dolayısıyla yayımladığı mesajı olumlu bulduklarını, ''malumun ilan edildiğini'' kaydetti.

TSK'nın yetkisi ve görevinin Anayasa'da, kanunlarda çok açık belirtildiğini ifade eden Şandır, ''Kanunların, tarihi misyonun yüklediği gereken duruşu Sayın Genelkurmay Başkanı ortaya koymuştur'' dedi.

''Üç tane yalan ortaya çıkmıştır'' diyen Şandır, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Birincisi; bize göre bir yıkım projesi olan bu Kürt açılımı, demokratik açılım projesi, bir devlet projesi değildir. AKP'li Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül'ün desteklemiş olması, bu projeyi devlet projesi, devlet politikası yapmaz, bu ortaya çıkmıştır. Bu proje, dış mihraklı, Sayın Abdullah Gül destekli AKP projesidir. Bize göre yıkım projesidir, bize göre ihanet projesidir.

İkinci yalan; bu projeye MGK'nın destek verdiği, tasvip ettiği ve devamını tavsiye ettiği yalanı da ortaya çıkmıştır. TSK, Anayasa'nın değiştirilemez maddelerinin tartışılmasının bir özgürlük olmadığını ifade etmiştir. Dolayısıyla, AKP ve yandaşları tarafından, Kürt açılımı adı altında bir etnik kimliğin sorunlarının siyasi çözümünü amaçlayan bu proje, bu açıklama ile bitmiştir. Bu projeyi, buna rağmen devam ettirmek ısrarı, iddiası, bölücülük olur, bu kanunlarımıza göre suçtur, ülkemizin geleceği açısından da ihanet olur. Bu toplumu daha fazla germeye gerek yok, bu toplumu etnik sorunların siyasi çözümü amaçlanarak ayrıştırıp, cepheleştirip çatıştırmak ülkemizin geleceği açısından en büyük tehlikedir.

MHP olarak, Genel Başkanımızın, MGK toplantısından sonra yapılan açıklama karşısında sorduğu soruların cevabını bugün Sayın Genelkurmay Başkanı vermiştir. Bu cevap, Kürt açılımı projesinin sahiplerine de cevaptır. Dolayısıyla bu açılım bitmiştir. Bu açılımda ısrar etmek, milleti daha fazla germek, milleti daha fazla ayrıştırmak, ülkemizin geleceği açısından ihanet olacaktır.

Etnik temelde sorunları tartıştığınızda, bulacağınız her çözüm ayrışmaya sebep olur. Sayın Başbakan'ın ifadesi ile 36 tane etnik grup var. Türkleri de etnik grup sayması dolayısıyla bu sayının daha fazla olması gerekir. Bunları da sayacak olursanız, Türkiye bir çiçek bahçesidir. Bunları eğer siz sorunlu kabul eder, sorunlarının çözümünü siyaset üreterek bulmaya çalışırsanız, bu ülkeyi azınlıklar cehennemine dönüştürürsünüz. Bu ülkenin geleceğine karşı yapılacak en büyük ihanet de bu olur. İktidarı, Sayın Başbakanı, bu girdiği çıkmaz sokaktan geri dönmeye davet ediyoruz. Türkiye'yi daha fazla germeye, ayrıştırmaya hiç kimsenin hakkı bulunmamaktadır.''

CHP:GENELKURMAY BAŞKANI İYİ BİR VURGULAMA YAPMIŞ

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol bugün düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtladı. Gazetecilerin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un bugünkü açıklamalarının anımsatılması üzerine, Türkiye Cumhuriyeti'nin bölünmez bir bütün olduğu ve resmi dilinin Türkçe olduğunun Anayasa'da belirtildiğini hatırlattı. Anadol, ''İyi bir vurgulama yapmış Sayın Genelkurmay Başkanı, ama gönül isterdi ki MGK bildirisine de bunlar yansısın. Terörle mücadele konusundaki kararlılık her MGK bildirisinde yer alıyordu. Son MGK bildirisinde bu yok. Gönül isterdi ki bu duyarlılık MGK bildirisine de yansısın'' diye konuştu.

Ajanslar...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber