Mesleki yeterlilik eğitimi almış olmayanlar, Avrupa'da çalışamayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ağustos 2009 14:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, iş gücü serbest dolaşımı gerçekleştiğinde, mesleki yeterlilik olarak belirli eğitimi almış ve belgelendirilmiş olmayanların Avrupa ülkelerinde çalışamayacaklarını söyledi.

Dinçer, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığında düzenlendiği basın toplantısında, Türkiye'de ilk ulusal meslek standartları ile iş sağlığı ve güvenliği alanında yapılan yeni düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Türkiye'de ilk defa meslek tanımı yapıldığına dikkati çeken Dinçer, bu çerçevede Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun 2006 yılında kurulduğunu anımsattı.

Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun kurulması için uzun yıllardan bu yana yoğun çaba sarf edildiğini anlatan Dinçer, ''Başbakanlık Müsteşarlığı dönemimde belki de hazırlıklar çalışmalarında çok yoğun çaba sarf ettiğim konulardan bir tanesi olmuştur. Bugün yine o konuda Türkiye'de hazırlanmış ilk meslek standartlarını yayımlama fırsatımız oldu'' diye konuştu.

Ulusal Meslek Standardı'na göre otomotiv sektöründe 9, doğalgaz dağıtım ve tesisi sektöründe 11 olmak üzere 20 mesleğin tanımının yapıldığını anlatan Dinçer, meslek tanımlarının Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandığını anımsattı.

Dinçer, Ulusal Yeterlilik Sistemi'nin ana bileşeni olarak oluşturulan Ulusal Meslek Standartları'nın, iş ve eğitim dünyasının mutabakatıyla hazırlandığını ifade etti.

Bakanlığın uygulamalarını sosyal diyalog ve uzlaşma yoluyla yapma eğilimi bulunduğunu belirten Dinçer, standardın, bir mesleğin başarıyla icra edilebilmesi için gerekli bilgi, beceri, tavır ve tutumların neler olduğunu gösteren asgari normları ortaya koyduğunu söyledi.

Ulusal Meslek Standardı'nın, ''Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi''ndeki seviyeye uyumluluk sağladığına dikkati çeken Dinçer, ''Yani bir tarafıyla AB'nin öngördüğü meslek standartlarına uyum sağlayacak bir hazırlık yürütüyoruz'' dedi.

Meslek standartlarının, iş dünyasına, toplumun ihtiyaçlarına, piyasaya duyarlı ve uyumlu bir şekilde ortaya konulduğunu ifade eden Dinçer, şöyle konuştu:

''Eğitim ve istihdam arasında ilişkisi kuruluyor. Bireyi, yeterliliklerinin güvenilir olarak belgelendirilmesi ve uluslararası kıyaslanabilirlik seviyelerine göre sertifikalandırıyoruz. Böyle bir belgeye sahip olan kişi hem ulusal hem de AB ülkelerinde kendi mesleğini icra edebilecek. Ulusal Meslek Standardı, işverenin nitelikli işçiye erişmesini kolaylaştıracak. İşveren hangi meslekten eleman arıyorsa bu belgeye sahip kişilere ulaşabilecek. Standartlar, toplam verimlilik ve ulusal rekabet gücünü de artıracak. Ülkemizin iş dünyasını iki temel sorunu var. Birisi, Türkiye'deki eğitim ve eğitim sistemini piyasadan kopuk olması, ikincisi iş gücümüzün niteliklerinin düşük ya da vasıfsız olması. Standartlar, ilgili kurumların bu sorunu çözmek için ortak bir platform olarak görülebilir. Biz, ilgili kurumlarla birlikte donanımlı insanların yetiştirilmesi için çaba sarf edeceğiz.''

-İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ-

Dinçer, ikinci önemli çalışmanın, ''İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Yeni Düzenleme'' olduğunu söyledi.

Konuya ilişkin hazırlanan yönetmeliğin ülkede, ''kanayan bir yarayı'' çözmek için önemli adımlarından biri olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Dinçer, ''Ülkemizin çok ciddi şekilde iş sağlığı ve güvenliği diye bir problemi var'' dedi.

Yeni düzenlemeyle, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin standartlaştırılması, konuya ilişkin hizmetlere erişimin kolaylaştırılması ve iş kazası ile meslek hastalıkları sayısının ve maliyetinin azaltılmasının hedeflendiğini anlatan Dinçer, bu çalışmada da çok aktörlü bir yapılanma öngördüklerini ifade etti.

Ülkenin ekonomik gelişmişlik, sanayileşme düzeyleri, eğitim sistemi, sosyal yapısı ve sağlık sisteminin pek çok faktörle doğrudan ilişkili olduğuna dikkati çeken Dinçer, bu düzeylerin yüksek tutulmasının herkesin ortak sorumluluğu olduğunu söyledi.

-''TEKNİK OKULLARIN MÜFREDATLARI DEĞİŞTİRİLSİN''-

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dinçer, ''AB'de kaç mesleğin standardı var?'' sorusuna, ''Aşağı yukarı 900 civarında'' yanıtını verdi. Dinçer, ''Meslekler ve alt bileşenleriyle birlikte bakıldığında sayı değişebilir ama temelde özellikle teknik nitelikte olan mesleki alanlarda rakamlar çok yüksek değil ancak zaman içerisinde ihtiyaçlar değişebiliyor. O yüzden sabit bir rakamı ifade etmek doğru olmayabilir'' diye konuştu.

Bir başka soru üzerine, ''AB'de iş gücü serbest dolaşımı gerçekleştiğinde, Avrupa ülkelerinde mesleki yeterlilik olarak belirli eğitimi almış ve belgelendirilmiş olmayanların çalışamayacaklarını'' belirten Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Diyelim ki seramik, kaynak ustası gibi elemanlar ilgili kurumlar tarafından yetkilendirilmiş, belgelendirilmiş değillerse başka ülkede çalışamayacaklar. Bu açıdan bakıldığında bu, çok zaruri bir çaba. Bizim ülkemizde de iş dünyasında hem üretilen hizmetlerin belirli standartlara sahip olması ve kalitelerinin artırılması hem de maliyetlerinin azaltılması açısından çok önemli bir doğrultu. Sertifikalı olan işçilerin işe alınmaları konusunda çaba sarf etmeye başlayacağız. Bunun için herhangi bir bekleme ortaya koymak istemiyoruz.''

Dinçer, tanımlanmış standartlar doğrultusunda hem teknik liselerin hem de meslek yüksek okullarının müfredatlarının değiştirilmesini talep ettiklerini söyledi. Dinçer, bu amaçla, çok yakında Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ile bir araya geleceklerini bildirdi.

Mesleki standart uygulamasına ilişkin eğitim çalışmalarına hemen başlanabileceğini ifade eden Dinçer, protokol imzalanan ve eğitim verebileceğini düşündükleri kurumlar bulunduğunu söyledi.

''Söz konusu sertifika için herhangi bir ücret ödenecek mi?'' sorusu üzerine Çalışma ev Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, sadece sınav bedelinin alınacağını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber