Koyun eti fiyatlarında artış

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Ağustos 2009 11:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Koyun eti fiyatlarındaki artış sürüyor. Kayseri'de kasap ve marketlerde 20 liradan satılan 1 kilo kemiksiz koyun eti, 28 liraya kadar yükseldi.

Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve pastırma-sucuk üreticisi Şaban Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, talebi karşılayacak sayıda koyun olmaması nedeniyle fiyatların sürekli yükseldiğini, koyun üretici sayısının da giderek azaldığını söyledi.

Şaban Ünlü, koyun sayısının hızla azalmasının koyun sütünün para etmemesi ve kuzu kesiminden kaynaklandığını belirterek, şu bilgileri verdi:

''Hükümetin dişi koyun ve süt kuzusu kesimini bir an önce yasaklaması, kısıtlaması lazım. Üretici koyunun sütünü kilosu 50 kuruştan yukarı satamayınca, zarar ettiği için dişi koyunlarını kesip elden çıkarttı. Süt kuzuları da daha et tutmadan iyi para ettiği için 8-10 kiloya gelir gelmez kesime gönderildi. Böyle olunca koyun sayısı hızla düşmeye başladı. Çok sayıda üretici koyun üretmeyi bıraktı. Talep fazla, koyun az olunca fiyatlar yükseldi. Borsada karkas (kemikli) koyun etinin kilosu 15 liradan işlem görüyor.''

-''KURBANLIKLAR 500 LİRA OLUR''-

Şaban Ünlü, kurbanlık için besiye çekilen koyun sayısının ihtiyacı karşılamaya yetmeyeceğini ve bu nedenle fiyatların bundan sonra giderek artacağına dikkat çekerek, ''Kurban Bayramı'nda besili bir koyun almak isteyenler 500 lirayı gözden çıkartması lazım. Besili bir koyun bayramda 500 liradan aşağıya satılmaz. İlkbaharda doğan kuzular, bu işin ticaretine yapanlar tarafından Haziran ve Temmuz aylarında köylerden tanesi 250 liraya toplandı. Kuzu 250 lira olunca, koyun da mecburen 500 lira olur'' diye konuştu.

Ünlü, bazı bölgelerde koyun üreticilerine kesim sonrası teşvik primi verildiğini, koyun yetiştiriciliğinde önde gelen merkezlerden olan Kayseri, Konya ve Afyon'da bu teşviğin verilmemesi nedeniyle koyun yetiştiriciliğinin artık terk edilmeye başlandığını da ifade etti.

-KABURGANIN KİLOSU 17 LİRA OLDU-

Kemiksiz koyun etinin kilosunun 28 liraya, pirzolanın kilosunun 30 liraya ulaşmasıyla birlikte, koyun arka but ve ön kol fiyatları da 20 liraya çıktı.

Fiyatı ucuz olduğu için genellikle dar gelirlilerin yemeklerini tatlandırmak için kullandıkları, koyun kaburganın kilosu ise son artışla birlikte 17 liraya ulaştı. Haşlamalık olarak tercih edilen kemikli boyun etinin kilosu da 20 lira oldu. Koyun ciğeri, kelle, paça, kuyruk ve koyun boşluğu fiyatları da değişik oranlarda arttı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber