TÜİK 2010'dan sonra milli geliri il bazında açıklayacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Eylül 2009 12:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2010 yılında Gayri Safi Milli Hasıla(GSMH)'yı il bazında açıklayacak. Böylece illerin gelişmişlik düzeyi ve kişi başına düşen milli gelir daha reel olarak hesaplanacak.

TÜİK 2010 yılından itibaren kişi başına düşen milli gelir verilerini illere göre açıklamaya hazırlanıyor.Altyapı çalışmalarının devam ettiği projeyle, illerin gelişmişlik düzeyi ve kişi başına düşen milli gelir daha net oranlarla verilecek. Uygulamayla illerin gelişmişlikte kaçıncı olduğu, gelişme hızları, kişi başına düşen milli gelirdeki artış oranları daha şeffaf yansıyacak.

Konuyla ilgili bilgiler veren TÜİK Erzurum Bölge Müdürü Adnan Karaibrahimoğlu, ülke genelinde açıklanan GSMH'nin reel olarak yansımadığını dile getirdi. Verilerin daha net, reel ve il bazında açıklanması için çalışmaların sürdürüldüğünü vurgulayan Karaibrahimoğlu, nüfus sayımı ve örneklem bloklarının tam oturması sonucu bu çalışmaların netlik kazanacağını söyledi. Daha düzgün ve net bilgiler veren örneklemlerin oluşturulması halinde artık her ilin kendi önünü daha net bir şekilde göreceğini vurgulayan Karaibrahimoğlu, 2009 sonuna kadar çalışmaların tamamlanmasının hedeflendiğini ve 2010 yılında da kişi başı gelirlerin bu haliyle verileceğini dile getirdi.

Gelirlerin il bazında açıklanamamasına çeşitli metodolojik eksiklikleri gösteren Karaibrahimoğlu, "İl bazında gelirleri hesaplamak için metodolojinin oturtulması ve bir takım il bazlı veriler gerekiyordu. Kişi başı gelir veya GSMH hesaplamak pek kolay değil. Bunun için yüzlerce parametre gerekiyor." dedi. Parametrelerin ithalat, ihracat, işsizlik, nüfus, istihdam, endüstri, banka kredileri, eğitim, resmi kurum harcamaları gibi yüzlerce başlıktan oluştuğunu vurgulayan Karaibrahimoğlu, bütün bu parametrelerin toplanması ve metodoloji sorununun olduğunu dile getirdi. Avrupa Birliği standarlarına uygun verilerin çıkarılması gerektiğinin altını çizen Karaibrahimoğlu, çalışmaların henüz tamamlanmadığı için il bazında kişi başına düşen milli gelirin açıklanamadığını vurguladı. Çalışmaların bitmesiyle artık her ilin gelişme hızını ve il sıralamasını göreceğine dikkat çeken Karaibrahimoğlu, bu şekilde GSMH ve il bazı kişi başı milli gelirin daha objektif verileceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber