Emekli devlet memurları, vakıf üniversitelerinde hocalık yapabilir

Haber Giriş : 13 Ocak 2005 16:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Üniversitesi Senatosu, hükümetin 2005 Mali Yılı Bütçe Kanunu'nun 'kadroların kullanımı'na ilişkin yeni düzenlemesine tepki göstererek, emekli devlet memurlarının artık devlet üniversitelerinde ders vermelerinin engellendiğini; ancak vakıf üniversitelerinde ise böyle bir engellemenin söz konusu olmadığını bildirdi.

Ankara Üniversitesi Senatosu tarafından yapılan açıklamada, hükümetin 2005 Mali Yılı Bütçe Kanunu'nda kadro kullanımına ilişkin bölümde yaptığı düzenlemenin 'kanun önünde eşitlik ilkesi' ve 'bütçe dışı hükmü' düzenleyen Anayasa'nın 161. maddesine açık aykırılık içerdiği öne sürüldü.

Açıklamada, genel ve katma bütçeli idarelerin kadro kullanımına ilişkin düzenlemeler öngördüğü bu maddenin, devlet ve vakıf üniversiteleri arasında emekli devlet memurlarının ders vermeleri açısından eşitsizlik oluşturduğu görüşü belirtildi.

Senato kararında, "Bu madde her ne kadar emekli öğretim üyeleri için bir istisna getirmiş olsa da, öğretim üyesi statüsüne haiz bulunmayan; ancak üniversitelerin özellikle uygulamaya yönelik derslerinde, deneyim ve birikimlerinden yaygın biçimde yararlanılan emekli kamu personelinden istifade edilmesini engellemiştir. Buna karşılık bu düzenlemeyle, kamu kaynaklarıyla desteklenen vakıf üniversitelerinin personel istihdamında hiçbir sınırlama getirilemeyerek, emekli devlet memurlarının bu üniversitelerde ders verebilmeleri kabul edilmiştir" denildi. Senato ayrıca yeni düzenlemeye ilişkin olarak "Özel olanı kamusal olana üstün tutan bir anlayışı yansıtan bir düzenlemedir" dedi.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber