Meteoroloji, sel konusunda vatandaşları bilgilendirdi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Eylül 2009 14:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Meteoroloji İşleri (DMİ) Genel Müdürlüğü, olası sel afetlerine karşı tedbir almaları konusunda vatandaşları uyardı.

Afetlerden kurtulmak veya can ve mal kaybını en aza indirmek için öncelikle radyo, TV gibi iletişim araçlarıyla hava durumunun takip edilmesini isteyen DMİ'nin önerileri şöyle:

"Evde değerli eşya ve önemli belgeleri yüksek yerlere kaldırın. Varsa afet ilk yardım çantasını yanınıza alın. Su kaynakları kirlenebileceğinden, yedek içme suyunuzun olduğundan emin olun. Suyun evi terk ettiği her yerden içeri de girebileceğini hatırlayın.

Selin kullanabileceği ark, hendek, vadi ve kanyon gibi yerlerden uzak durun. Açık alandaysanız en yüksek cisim siz olmayacak şekilde tepeye çıkın.

Sel anında yüksek yerlere çıkın. Asla sel suyu içinde araba kullanmayın, ölümlerin yüzde 80'inin araç içinde olduğunu unutmayın. Aracınızı selden etkilenmeyecek bir yere çekin. Sel suyu, akıntı ya da nehirlerde yürümeye çalışmayın. Hızla akan 15-20 cm derinlikteki suyun bir insanı devirebileceğini akıldan çıkarmayın.

Ev ya da işyerinizi boşaltmanız gerekiyorsa elektrik, doğalgaz vb. kapatın. Çok gerekli olmadıkça yolculuğa çıkmayın.

Selden sonra, binalardaki yapısal hasarı kontrol edin.

Karanlıktaysanız mum değil el feneri kullanın.

Sel suyu ile temas etmiş bütün gıda malzemelerini 'konserve dahil' atın."

Samsun'da şiddetli yağış uyarısı

Samsun'da beklenen şiddetli sağanak yağışlara karşı tedbirli olunması konusunda vatandaşlar ve ilgililer uyarıldı.

Samsun Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden alınan meteorolojik uyarıda, Samsun il merkezi ve çevre ilçelerinde kuvvetli sağanak yağış beklendiği ve yağışların önümüzdeki bir kaç gün daha etkisini sürdüreceği belirtildi.

Şiddetli yağışların oluşturabileceği su baskını, taşkın, heyelan, trafikte meydana gelebilecek aksaklıklar, çatı uçması ve ağaç devrilmesi gibi olumsuzlulara karşı tedbirli olunması gerektiği ifade edilen açıklamada, ''Özellikle dere kenarlarındaki yerleşim yerlerinde ikamet eden vatandaşlarımızın dere taşkınları konusunda uyarılmaları ve ilgililerin tedbirli olmaları gerekmektedir'' denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber