Fiyatlar aylık değil, yıllık belirlenecek

Haber Giriş : 14 Ocak 2005 11:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enflasyondaki düşüş nedeniyle fiyatlar aylık değil yıllık belirlenecek.

Merkez Bankası, enflasyondaki düşüş süreciyle birlikte önümüzdeki dönemden itibaren fiyat ayarlamalarının, kronik enflasyon döneminde olduğu gibi aylıktan ziyade, yıllık veya altı aylık olarak yapılacağını açıkladı.

Merkez Bankası aralık ayı enflasyon görünüm raporunu açıkladı. Raporda önümüzdeki dönemde birçok sektörde fiyat ayarlamalarının geçmiş dönemlerde olduğu gibi aylık değil altı aylık veya yıllık yapılacağı belirtildi.

Mayısta düşecek

Enflasyonda bu yılın ilk dört ayında yükseliş beklediği kaydedilen raporda enflasyonda mayıstan itibaren başlayacak düşmeyle yıllık yüzde 8 hedefinin tutturulacağı belirtildi.
Enflasyondaki düşüş sürecinin fiyatlama davranışlarındaki değişimi de beraberinde getirdiğini belirten Merkez Bankası, önümüzdeki dönemden itibaren birçok sektörde fiyat ayarlamalarının, kronik enflasyon döneminde olduğu gibi aylıktan ziyade, yıllık veya altı aylık olarak yapılacağını kaydetti. Banka, ocak ayının pek çok sektörde fiyat ayarlamalarının yapıldığı bir dönem olduğunu bu nedenle enflasyonun mevsimsel olarak yükselebileceğini duyurdu. Bu yükselişin enflasyonun orta vadede yükseleceği anlamına gelmeyeceğini kaydeden Merkez Bankası, ilk dört ay yüksek seyretmesini bekledikleri enflasyonun mayıstan itibaren düşüşe geçeceğini ifade etti.

Rapordan Satır Başları

1) Ocakta eğitim, sağlık ve gıdadaki KDV indiriminin fiyatlara yansımasında belirsizlik olacak. Ancak her durumda KDV indirimi 2005 fiyatlarına olumlu katkı yapacak

2)Yeni Türk Lirası'na geçiş sürecinin fiyatlar üzerinde yükseltici etkisinin sınırlı olmasını bekliyoruz.

3)YTL, KDV indirimi ve diğer faktörlerin net etkilerini görmek için ocak ayı gerçekleşmelerini beklemek gerekiyor.

4)Maliyet enflasyonuna neden olan birim işgücü maliyetlerinin enflasyondaki düşüş sürecine katkısı son üç yıldaki kadar yüksek olmayacak.

5)Hizmet fiyatı artışı, 2005'te de enflasyonun üzerinde olmasına rağmen kademeli olarak yavaşlama ieğilimine devam edecek.

posta

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber