4/C'li personele sendika hakkı geliyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Eylül 2009 10:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara 9. İdare Mahkemesi Devlet Memurları Kanunu'nun 4/C maddesine göre istihdam edilen ve ne memur ne işçi sayılan, daha çok özelleştirme mağdurlarının istihdam edildiği geçici personelin sendika üyesi olabileceğine karar verdi.

Türk Eğitim-Sen'in açtığı dava sonucunda, Ankara 9. İdare Mahkemesi, 4/C maddesine göre istihdam edilen personelin sendika üyesi olabileceğine karar vermiştir. Kararda; sadece işçi statüsünde çalışanların kamu görevlisi tanımının dışında bırakıldığına vurgu yapılırken; 4/C statüsünde görev yapanların ?zaten işçi sayılmayan? denilmek suretiyle tanımlanması dolayısı ile 4/C'lilerin sendikalara üye olmalarında herhangi bir hukuka aykırılık olmadığı belirtilmiştir.

Kararda; 657 sayılı Yasanın 4/C maddesi uyarınca istihdam edilen geçici personelin de geniş anlamda kamu görevlisi sayılması gerektiğinden söz edilmiştir. 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu uyarınca sendikalara üye olabilmeleri adına Ankara 9. İdare Mahkemesinden çıkan bu olumlu kararla, 4/C statüsünde görev yapan kamu görevlilerinin sendikalara üye olabilme yolu açılmıştır.

Bilindiği gibi 4/C'liler kamuoyunda özelleştirme mağdurları olarak bilinmektedir. Ocak 2009 itibariyle Türkiye'de 21 bin 193 kişi 4-C kapsamında çeşitli Bakanlıklarda kısmı zamanlı olarak çalıştırılmaktadır. Bunlardan, Milli Eğitim Bakanlığında çalışan 4-C'li personel sayısı 10 bin 338'dir.

4/C'li personelin iş garantisi yoktur, sözleşmeleri 10 ayda bir yenilenmektedir, maaşları 500 ila 583 TL arasındadır, denge tazminatı, sosyal ve özlük hakları, tayin, terfi durumları yoktur. Özelleştirme mağduru olan ve sayıları giderek artan 4/C'liler modern çağın köleleri konumundadır. Bu nedenle 4/C'lilerin sendikalı olmasının yolunun açılması, onlara büyük kazanımlar sağlayacaktır. Türk Eğitim-Sen 4/C'lilerin hakları ile ilgili mücadelesini bundan sonra da sürdürecektir dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber