Milletvekilleri, altına imza atacak önerge bekliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2009 19:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sivil toplum kuruluşlarının (STK) TBMM'nin yasama ve denetim çalışmalarına daha çok katkı sağlaması amacıyla "yasama el kitabı" hazırlanıyor.

Yasama Derneği (YASADER) tarafından hazırlanan kitap hakkında açıklamalarda bulunan Dernek Başkanı, TBMM Kanunlar ve Kararlar Müdürü İrfan Neziroğlu, hazırlık çalışmasını yürüttükleri bu kitapla, STK'ların, Meclisin yasama ve denetim çalışmalarına daha çok ve aktif katkı sağlamaların ı amaçladıklarını belirtti. Bunun demokrasinin gelişmesine de katkısının olacağını ifade eden Neziroğlu, STK'ların Meclis çalışmalarına daha aktif ve çok katılmasının, halkın bu çalışmalarda daha çok yer almasını sa ğlayacağını bildirdi. İrfan Neziroğlu, "Halk ne kadar çok katılırsa, demokrasi sürecinde karar alma da o kadar sağlıklı ve iyi olur" dedi.

STK'ların, Meclisi iyi ve yeterince tanımadığını, komisyonlar dışındaki çalışmalara katılım yöntemlerini bilemediklerini kaydeden Neziroğlu, STK'ların, komisyonlar dışında, "Gündemdışı konuşma, sözlü ve yazılı soru, genel görüşme ve Meclis araştırması" yöntemleriyle de Meclis çalışmalarına katılabileceklerini ifade etti.

YASADER Başkanı Neziroğlu, şöyle konuştu: "Sivil toplum örgütleri, bu yöntemlerle daha aktif olarak yasama ve denetim faaliyetlerinde yer alabilirler; istedikleri ya da alanlarıyla ilgili konularda, milletvekillerinin Genel Kurulda gündemdışı konuşma yapmasını sağlayabilirler. Milletvekillerine, 'Genel Kurulda, şu konuyla ilgili bir konuşma yapabilir misiniz, şu konuyu gündeme getirebilir misiniz?' demek yerine, 5 dakikalık bir konuşma metni hazırlayıp getirsinler ve milletvekiline versinler. Milletvekili de uygun bulduğu takdirde, STK'nın kendisine ilettiği konuyu Genel Kurulda yapacağı konuşmayla gündeme getirir.

Meclise günde 6 bin ziyaretçi geliyor. Gelen bu ziyaretçiler, milletvekillerinden bir günde, bir çok talepte bulunuyor, bir çok konuyu gündeme getirmesini istiyor. O kadar insan talepte bulunduğu için, milletvekilinin de bir çok talep arasından o konuyu seçip gündeme getirmesi zor olabiliyor."

Neziroğlu, sivil toplum örgütünün, alanıyla ilgili konuda milletvekilinden, sözlü soru sormasını, genel görüşme açılmasını, araştırma önergesi vermesini ya da görüşülen bir tasarı veya teklif hakkında değişiklik önergesi vermesini isteyebileceğini belirterek, "Ancak bu talebini iletirken, bunu sözlü olarak söylemek yerine; değişiklik önergesini, konuşma metnini ya da araştırma önergesi açılması talebini yazılı olarak hazırlayıp milletvekiline versin. "(Şurayı şöyle düzeltin, böyle düzeltin) demek yerine, önergeyi hazırlayıp gelin, milletvekili de sadece önergenin altına imzasını atsın" dedi. YASADER Başkanı Neziroğlu, STK'lardan, bir konuyu Mecliste gündeme getirmek istedikleri zaman, sadece bir partiye değil, bütün partilere gitmelerini isteyerek, "Yapılmasını ya da gündeme getirilmesini istediğiniz konuya ilişkin dilekçenizi yazın, grup başkanvekillerine getirip verin. Konunun Danışma Kurulunda gündeme getirilerek, Genel Kurulda görüşülmesini isteyin" diye konuştu.

Bine yakın STK'ya elektronik posta yoluyla ulaşıp görüşlerini istediklerini ve yaklaşık 100 sivil toplum örgütü ile toplantılar yaptıklarını belirten Neziroğlu, çalışmanın tamamlanmasının ardından, kitabın büt ün STK'lara dağıtılacağını ve derneğin web sayfasında yer alacağını kaydetti.

Kitabın taslağı, "www.yasader.org" adresinde yer alıyor. İsteyen STK, bu adresten derneğe ulaşıp görüş bildirebiliyor.

Taslak kitapta; TBMM'nin yapısı, görevleri ve işleyişi, milletvekili ile ilişkiler, yasamaya ilişkin temel kavramlar ve kurumlar, Meclisin hangi gün ve saatlerde toplandığı, kanun yapma süreci, komisyonlar ve TBMM Dilekçe Komisyonuna başvurunun nasıl yapıldığı gibi konularda bilgiler yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber