Okul dönemi hastalıklarına dikkat

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 25 Eylül 2009 11:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okulların açılması ile değişen hava koşulları ve kapalı ortamlar, virüs ve bakterilerin üremesi için uygun ortam yaratır. Bu hastalıkları tanımak ve basit önlemler almak okul hastalıklarından korunmada önemli rol oynar.

- Amerikan Hastanesi Pediatri Bölümü Dr. Arzu Özgeneci, okul hastalıklarından korunmak için alınabilecek önlemleri anlattı, ailelere ve öğretmenlere önerilerde bulundu.

Bu dönemde çocukları bekleyen farklı hastalıklar vardır. Bu hastalıklardan biri olan alt solunum yolu enfeksiyonlarından ?Pnömoni? (zatürre) çeşitli mikroplarla ortaya çıkabilmektedir. Klinik olarak viral, bakteriyel veya mikoplazmal olanı ayırt etmek güçtür. Genellikle viral pnömonilerde başlangıçta üst solunum yolu enfeksiyonuna ait ateş, nezle, sesin kalınlaşması ve öksürük gibi belirtiler vardır.

Kan sayımı ve akciğer filmi sonrası tanı konulur. Tedavisinde antibiotik kullanımı gereksizdir. Yatak istirahatı, buhar, bol sıvı alınması ve ateş düşürücü kullanımı yeterlidir. Ancak çocuğun beslenmesi bozulmuş ise hastaneye yatırılarak oksijen verilmeli ve yeterli sıvı tedavisi sağlanmalıdır.

HASTALIKLARIN ETKENİ BULUNMALI

Bakteriyel Pnömoni'den şüphelenildiğinde etkenin bulunması önemlidir. Çünkü bu tedavinin şeklini belirlemektedir. Balgam ve kan kültürleri alınmalı ve tedavide mutlaka uygun antibiotik verilmelidir.

Mikoplazma Pnömoni'leri okul çağı çocuklarında daha sık görülmektedir. Öksürük bazen 3-4 ay sürebilir. Bunun için tedavisinde antibiotik verilmektedir.

Günümüzde bakteriyel Pnömoni'lerden korunmak için bazı bakteriyel aşılar uygulanmaktadır. Risk gruplarına pnömokok aşısı yapılmalıdır. Karma aşıların yanına 2, 4, 6, ay ve 12 ile 15 ay olmak üzere 4 daz pnömokok aşısı ömür boyu bakteriyel pnömonilere karşı bağışıklık sağlar.

Akut solunum yolu enfeksiyonlarında destekleyici tedavi oldukça önemlidir. Hasta çocuk sıkı giydirilmemeli, ılık bir odada hafif giyinik olmalıdır. Oda sıcaklığı 18-20 derece olmalı ve burun temizliği tuzlu suyla yapılmalıdır. Solunan havanın nemlendirilmesi de yararlıdır. Bu durumda bitkisel çaylar yumuşatıcı olarak verilebilmektedir.

Aileler, çocuklarına sık sık ve uygun süreyle 1 dakika kadar el yıkamayı öğretmelidirler.

ROMATİZMAL ATEŞ

Akut romatizmal ateş, beta hemolitik streptokoka bağlı tonsilit ve farenjit sonrası görülmektedir. En fazla 5-15 yaş arası çocuklarda sık görülmektedir. Klinik olarak enfeksiyondan 2-6 hafta sonra eklem ağrısı, halsizlik ve ateş ortaya çıkmaktadır. Gezici olan eklem ağrıları en çok dizleri tutmaktadır.

Romatizmal ateş, kalp yetmezliğine neden olabilir. Şüphelenilen durumlarda kalp grafisi ve kan testleri istenmelidir. Gelişmiş ülkelerde tamamen ortadan kalkan bir hastalık olmasına karşın ülkemizde halen önemli bir sorun teşkil etmektedir.

ÖĞRETMEN HASTALIKLARI

Öğretmenler meslek hayatları boyunca pek çok hastalıkla karşı karşıya kalmaktadır. Bunların arasında ses hastalıkları ve varis ön sıralarda yer almaktadır. Bütün öğretmenlerin, meslek hayatları boyunca bu tarz hastalıklara maruz kalması kaçınılmaz bir gerçektir. Okulların başlaması ile birlikte öğretmenlerin karşılaşabilecekleri hastalıkları bilmeleri ve bu konuda mümkün olduğunca tedbirli davranmaları gerekmektedir.

Amerikan Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölüm Şefi Doç. Dr. Tan Ergin, profesyonel iş hayatında yoğun olarak sesini kullanan öğretmenlerde; ses kısıklığı, ses tellerinde şişme (ödem), nodül ve polip gibi hastalıklara sıkça rastlandığını söyledi. Ergin, alınacak tedbirleri şöyle sıraladı:

SES KISIKLIĞINI ARTIRAN FAKTÖRLER

Sigara kullanımı, kronik üst solunum yolları enfeksiyonu ve reflü hastalığı, ses kısıklığı sorununu ön plana çıkaran etkenleri oluşturmaktadır. Ortamda tebeşir tozu gibi boğaz ve ses tellerini irite edecek faktörlerin bulunması da sorunları artırmaktadır. Özellikle yüksek tonda uzun süreli konuşmaların yapılması, ses tellerinde şişmeye (ödem) ve küçük kanamalara yol açmaktadır. İlerleyen durumlarda ise ses tellerinde nodül veya polip gibi iyi huylu ancak sürekli ses kısıklığına yol açabilecek rahatsızlıklarla karşılaşmak mümkün olmaktadır.

Ses hastalıklarına karşı koruyucu önlemler alınabilmektedir. Bir kısmında cerrahi müdahalenin gerekebileceği bu tür hastalıklarla karşılaşmamak için ses kullanımına dikkat edilmeli, uzun süreli konuşmaların yapıldığı durumlarda zaman zaman konuşmaya kısa aralar verilerek su içilmelidir. Tüm diğer sağlık problemleri gibi bu tür rahatsızlıklardan korunmak için sigaradan mutlaka uzak durulmalıdır. Bir haftayı aşan ses kısıklıklarında ise bir KBB uzmanına başvurarak sorun ortaya konmalı ve tedavi edilmelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber