Sağlık Bakanlığı: Büyüme çağındaki çocuklar, günde en az 500 ml süt içmeli

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Eylül 2009 15:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de süt ve süt ürünleri tüketiminin önerilen miktarın altında olduğuna dikkat çeken Sağlık Bakanlığı, büyüme çağındaki çocuk ve gençlerin günde en az 500 ml süt içmesi gerektiğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, süt ve süt ürünlerinin yeterli miktarda tüketiminin özellikle büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu okul çağı çocukları başta olmak üzere her yaş grubu için büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Bakanlık, yapılan araştırmalara göre Türkiye'de bu besin grubunun tüketim düzeyinin önerilen miktarların çok altında olduğunu vurguladı.

Yapılan açıklamaya göre, süt C vitamini ve demir dışında pek çok besin öğesi bakımından iyi bir kaynak. Özellikle, çocukluk, hamilelik, emziklilik ve yaşlılık dönemlerinde yeterli miktarlarda süt tüketimi son derece önemli. Kalsiyumun temel kaynağı olarak bilinen süt ve süt ürünlerinin yetersiz düzeyde tüketilmesi, osteoporoz (kemik erimesi) gibi kemik sağlığı üzerinde ciddi ve zararlı etkiler oluşturabiliyor. Organizmanın gelişimi açısından gerekli olan kalsiyum, çocuklarda kemiklerin ve dişlerin oluşumunda önemli rol oynarken, A vitamini göz ve diş sağlığına, E vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesine, B vitamini iştah, sinir ve sindirim sisteminin düzenlenmesine, D vitamini ise, özellikle çocuklarda diş ve kemiklerin büyümesine ve gelişimine etki ediyor. Bunun yanı sıra, sütün içeriğindeki biotin, saç ve deri sağlığı için önem taşırken, B2 vitamini büyümeyi hızlandırıyor. Bu nedenle, büyüme çağındaki çocuk ve gençlerin günde en az 500 ml süt tüketmesi gerekiyor.

Öte yandan, Sağlık Bakanlığı'nın 2006 yılında başlattığı 'Sağlık İçin Sağlıklı Süt İçin' programına 2007 yılında osteoporoz konusu da dahil edildi.

2008 yılında program Adana, Antalya, Bolu, Düzce, Erzurum, Eskişehir, Malatya, Manisa, Muğla, Sakarya, Tokat ve Yozgat olmak üzere 12 ilde 670 sağlık ocağında bin 840 çalışan ile toplam 21 bin 300 kişi üzerinde yürütüldü.

Bu yıl 15 ilde yürütülmekte olan programın, 81 ile yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber