Erdoğan: Anayasa değişikliğine parlamento ve kurumlar hazır değil

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Eylül 2009 18:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Demokratik Açılımı Süreci'ne ilişkin olarak yapılacak Anayasa değişikliğine Türkiye'nin parlamento ve kurumlar olarak hazır olmadığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'deki temaslarının ardından yurda dönüşünde Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın toplantısı düzenledi. ABD ziyaretine ilişkin notlar veren Başbakan Erdoğan, bir basın mensubunun "Demokratik Açılım Süreci'ne ilişkin olarak anayasa değişikliği söz konusu olabilir mi?" şeklindeki sorusuna "Görünen o ki parlamento buna hazır değil. Kurumlar buna hazır değil. Biz bu demokratik açılım içerisinde ağırlıklı olarak terör sorunu başta olmak üzere Kürt kökenli vatandaşlarımızın sorunlarından tutunuz da tüm etnik unsurların sorunlarına kadar bu sorunları üzerinde duracağız." şeklinde cevap verdi.

Demokratik Açılım Süreci kapsamında Alevi vatandaşlarla ilgili ne gibi açılımların yer alacağı sorusunu ise Başbakan Erdoğan, "Devam etmekte olan Alevi Çalıştayı var. Azınlıklarla ilgi sorunlar, işsizlik sorunu bunlarla ilgili sorun alanlarımız neresi. Biz burada bütün bu sorun alanlarımızı minimize etmenin gayreti içinde olacağız. Ama bunları sıfırlamamız mümkün değil. Ne kadar azaltırsak sırtımızdaki yük de milletçe azalacaktır. Geleceği çok daha güçlü, endişelerden uzak, yürüyeceğiz." şeklinde cevapladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantısı vesilesiyle birçok ikili görüşmeler de yaptıklarını dile getiren Başbakan Erdoğan, "BM'nin bu yılki genel görüşmelerinde 150'nin üzerinde ülke, devlet ve hükümet başkanları seviyesinde temsil edildiler. Bu yoğun katılımlı toplantılarda 24 Eylül günü önce BM Güvenlik Konseyi'nde nükleer silahların yayılmasının önlenmesine yönelik bir gündemle bir araya geldik. Çok çok uzun bir aradan sonra devlet başkanları ve hükümet başkanları düzeyinde bir BM Güvenlik Toplantısı'ydı ve Türkiye ilk kez bir başbakan düzeyinde bu toplantıya katıldı." dedi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN: "BM GENEL KURULU GAYET VERİMLİ GEÇTİ"

BM Genel Kurulu'nun çok verimli geçtiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, "BM Genel Kurulu'na hitabım oldu. Orada da ağırlıklı olarak gerek uluslararası konular sorunlar gerekse bölgesel sorunlar başta Orta Doğu olmak üzere benim oradaki konuşmamın içeriğini teşkil ediyordu. Yabancı muhataplarımla çok sayıda ikili görüşme gerçekleştirdim. G-20 zirvesiyle birlikte yaklaşık 32 devlet ve hükümet başkanı ile görüşmeler yaptım ayrıca Bİrleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile de bir araya geldim. Bu resepsiyonunun akabinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile yaptığımız görüşmeye Ban Ki Moon ile İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Ekmelettin İhsanoğlu'nun da iştiraki bizi ayrıca memnun etmiştir." şeklinde konuştu.

New York'ta bulunduğu süre içerisinde farklı platformlarda Türkiye'nin sesini duyurma fırsatı bulduklarını da aktaran Başbakan Erdoğan, Preston Üniversitesi'nde "Küresel Barış ve Türkiye" konulu bir konferans ve New York Devlet Üniversitesi'ne bağlı Levin Enstitüsü'nde de "Medeniyetler İttifakı" konulu bir konferans verdiğini ifade etti.

Ahmet Ertegün'e verilmek üzere evvelce kararlaştırılan devlet nişanını 26 Eylül akşamı düzenlenen bir resepsiyonla Ertegün'ün eşi Mika Ertegün'e hediye ettiğini dile getiren Başbakan Erdoğan, tüm görüşmelerin gayet verimli geçtiğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber