Varan Turizm memur ve öğrenciye yöneldi, yolcu sayısı yüzde 45 arttı

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 29 Eylül 2009 11:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Uçak fiyatlarıyla rekabet edemediği için Varanbus adıyla yeni bir marka oluşturan Varan Turizm, memur ve öğrenciye yönelerek yolcu sayısını yüzde 45 artırdı. Genel Müdür Yardımcısı Bertan Söğüt, "Artık lüks seferleri azaltarak ekonomik seferlere ağırlık vereceğiz" dedi.

Varan Turizm, uçak seferlerinin ekonomik fiyatlarıyla rekabet edebilmek için oluşturduğu ikinci markası Varanbus'tan memnun. Lüks taşımacılığı geri plana çekerek Varanbus markasıyla ekonomik taşımacılığa yönelen Varan, memur ve öğrenciye de hitap ederek yolcu sayısını yüzde 45 artırdı. Varan Turizm Genel Müdür Yardımcısı Bertan Söğüt, otobüs işletmecilerinin hükümetin üvey evladı haline geldiğini belirterek, "Rekabet çok yoğun. Varanbus otobüslerimizin sayısını önümüzdeki dönemde yüzde 20 daha artıracağız" dedi.

Varan Turizm'in 260 otobüslük filosunda 180 setra, 80 Mercedes Travego model otobüs bulunduğunu ve Türkiye'nin 157 noktasına yolcu taşıdığını belirten Söğüt, bugüne kadar yüksek gelirli A sınıfı kişilere hizmet verdiklerini dile getirdi. Ancak son yıllarda uçakla yapılan yolculukların teşvik edildiğini ve ciddi promosyonların başlaması ile gelir düzeyi yüksek kişilerin de uçağı tercih etmeye başladıklarını anlatan Söğüt, bunun üzerine taşımacılıkta yeni stratejilere yöneldiklerini belirtti.

Varanbus adıyla ikinci bir marka oluşturarak memur ve öğrenciye Varan rahatlığını sunmaya karar verdiklerini sözlerine ekleyen Söğüt, şöyle devam etti:

"Ultra lüks setra model araçlarımızla yapılan sefer sayılarını azalttık. 180 araçtan yaklaşık 30'unu kullanıyoruz. Varan'ın rahatından ve konforundan herkesin yararlanmasını istedik. Mercedes Travego modeline geçince bilet fiyatlarımızda indirim yapabilme imkânımız oldu. Örneğin Varan Setra otobüsümüzle Ayvalık'a 70 TL'ye giden bir yolcumuz, Varanbus ile aynı konforla 50 TL'ye gidebilmeye başladı. Yolcu sayımız da bu sayede arttı. Yaklaşık 80'i bulan Varanbus sayımızı önümüzdeki sene yüzde 20 artıracağız. Gelecek yıllarda da ekonomik araç sayımızı setra otobüslerin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz."

Almanya seferlerine başlayacağız

Varanbus'ta kaliteden ödün vermediklerini, hizmet kalitesinde hiçbir değişiklik olmadığını dile getiren Söğüt, setra otobüslerinin direkt gittiğini, Varanbus'la ise birkaç şehre uğrayarak yolcu alabildiklerini dile getirdi. Bu sayede haziran ayından beri Varanbus ile 300 bine yakın yolcu taşıdıklarını da sözlerine ekleyen Söğüt, şöyle devam etti:

"Ege ve Akdeniz bölgesi başta olmak üzere 157 noktaya sefer düzenliyoruz. Çok kısa bir zaman önce Bulgaristan seferlerimize de başladık. Yıllardır devam ettirdiğimiz Yunanistan ve Avusturya seferlerimize ise ilgi oldukça yoğun. Özellikle uçaktan korkan ve son anda seyahate karar verip de uçağa yüksek fiyat ödemek istemeyenler otobüsü tercih ediyor."

Yurtdışı seferlerini artırmayı düşündüklerini de belirten Söğüt, Almanya'dan bu yönde yoğun talepler aldıklarını ifade ederek, yakın zaman içinde Almanya seferlerine başlayacaklarının sinyalini verdi.

Doğuda uçakla rekabet zor

Türkiye'nin doğu bölgesine yapılan seferlerden çekildiklerini de anlatan Söğüt, uzak mesafelerde uçak fiyatlarının düşüklüğüyle rekabet edemediklerini ve bu yüzden de doluluk oranlarını yakalayamadıklarını kaydetti. Uçak firmalarının doğu bölgelerine yaptığı promosyonların çok fazla olduğunu, bu yüzden bin kilometrenin üzerindeki seyahatlerde Varanbus'un bile ekonomik olmaktan çıktığını belirten Söğüt, Eskişehir-Ankara hattı üzerindeki hızlı trenin de otobüs seferlerini bitirdiğini bildirdi.

Söğüt, "Hızlı tren, devlet tarafından o kadar iyi sübvanse ediliyor ki resmen haksız rekabetle karşı karşıya kalıyoruz. Oysaki bu taşımacılık neredeyse zararına yapılıyor. Eskişehir-Ankara hattı arasına 20 TL para ödenmesi, kimseye para kazandırmaz. Ancak devlet teşviki burada çok önemli bir rol oynuyor" diye konuştu. Otobüs taşımacılığının devletin üvey evladı haline geldiğini de belirten Söğüt, hava yolları ile kara yollarının entegre biçimde çalışması gerektiğini ifade ederek, "İstanbul'dan Antalya'ya uçakla giden bir kişi, hava alanına indiği andan itibaren gitmek istediği yerlere otobüsle seyahat edecek. Bu durum sektör açısından cazibeli görünmese de taşımacılık modları birbiriyle birleştirilmeli" dedi.

HAVA İLE KARA YOLU ENTEGRASYONU SAĞLANMALI

Otobüs taşımacılığının devletin üvey evladı haline geldiğini belirten Bertan Söğüt, hava yolları ile karayollarının entegre biçimde çalışması gerektiğini ifade etti. Söğüt, "İstanbul'dan Antalya'ya uçakla giden bir kişi, hava alanına indiği andan itibaren gitmek istediği yerlere otobüsle seyahat edecek. Bu durum sektör açısından cazibeli gözükmese de, taşımacılık modları birbiriyle birleştirilmeli" dedi.

Uçak fiyatlarıyla rekabet edemediği için Varanbus adıyla yeni bir marka oluşturan Varan Turizm, memur ve öğrenciye yönelerek yolcu sayısını yüzde 45 a...

( KB)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber