'Çocuk ve harçlık' araştırması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Eylül 2009 16:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Millward Brown'un, ?Çocuk ve harçlık? araştırmasında, Türkiye'de 8?14 yaş aralığındaki her 10 çocuktan 9'unun harçlık almaya devam ettiğinin ortaya çıktığı, harçlık miktarlarının ise geçen yıla göre artırılmadığı belirtildi.

Pazar Araştırma Şirketi Millward Brown, Türkiye genelinde 600 aile ile bilgisayar destekli yüz yüze görüşerek, krizde çocuk harçlıklarını inceleyen bir araştırma gerçekleştirdi.

Araştırma kapsamında, 8?14 yaş aralığında çocuğu olan ailelere, ?krizle birlikte çocuklara harçlık verilip verilmediği, eğer veriliyorsa miktarında geçen seneye oranla bir değişiklik olup olmadığı? soruldu.

Millward Brown'ın daha önce gerçekleştirdiği ?Krizde Tüketici Davranışları Araştırması? ile Türk halkının bazı alanlarda tasarrufa gittiği ortaya çıkarmıştı.

Bu araştırmanın devamı niteliğindeki ?Çocuk ve Harçlık Araştırması? da ebeveynlerin çocuk harçlıklarından da tasarrufa yöneldiğini ortaya koydu.

Araştırmaya göre, Türk ailelerinin yüzde 60'ı, küresel krizle birlikte çocuklarına verdikleri harçlık miktarında artış yapmadı. Bazı aileler ise verdikleri harçlıklardan da tasarrufa giderek, çocuklarına geçen seneye oranla daha az miktarda harçlık vermeye başladı.

Türkiye'de 8?14 yaş aralığındaki her 10 çocuktan 9'unun harçlık almaya devam ettiği, harçlık miktarlarının geçen yıla göre artırılmadığı dile getirilen araştırmada, şunlar kaydedildi:

?Türkiye'de 8?14 yaş aralığındaki her 10 çocuktan 9'unun harçlık almaya devam ettiği ortaya çıkarken, harçlık miktarlarının geçen yıla göre artırılmadığı gözlendi. Bazı ebeveynler kriz nedeniyle çocuklarının harçlıklarını artırmazken bazıları ise harçlık miktarını azaltarak tasarruf sağladı.

Her 10 çocuktan 6'sının geçtiğimiz yıl aldığı harçlık miktarında değişiklik olmazken, her 10 çocuktan 2'si de geçen yıla oranla daha az harçlık alıyor. 600 yetişkin ile yapılan araştırmada, anne ve babalar bu durumun sebebini ekonomik kriz olarak gösterirken, harçlıkları azaltmayıp aynı bırakanlar ise çocukların gereksinimlerini bu miktarın ancak karşıladığını dile getiriyor.?

GÜNLÜK ORTALAMA 1-5 TL ARASINDA HARÇLIK

Araştırmaya dahil olan aileler, sosyoekonomik gruplar olarak incelendiğinde ise ekonomik durumu iyi olarak nitelendirilen ailelerin yüzde 50'si harçlık miktarlarını artırmadıklarını ifade etti.

Üst gelir grubunun sadece yüzde 40'ı çocuklarına geçen seneye kıyasla daha fazla harçlık verebildiğini belirtti.

Araştırma ile her 10 çocuktan 6'sının her gün harçlık aldığı ortaya çıkarken, yine 10 çocuktan 2'sine harçlığı haftalık olarak veriliyor.

Araştırmaya göre, anne ve babaların verdiği günlük ortalama harçlık miktarı, aileden aileye 1 ile 5 TL arasında değişiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber