KESK: 14 milyon insan sosyal güvenceden mahrum

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2009 15:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Denizli Dönem Sözcüsü Şenol Akyol, Türkiye'de 14 milyon kişinin sosyal güvenceden mahrum olduğunu savundu.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), KESK, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Denizli şubeleri, birnici yılını dolduran Genel Sağlık Sigortası (GSS)'nı protesto etmek için Denizli Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

Grup adına hazırlanan açıklamayı okuyan KESK Dönem Sözcüsü Akyol, sendikalar ve meslek örgütleri olarak GSS'nin sakıncalarına dikkat çektiklerini, fakat önlem alınmadığını söyledi. Akyol, "Aradan geçen bir yılda muayene ücretleri devlet hastanelerinde 8, özel hastanelerde 15 liraya çıkarıldı. Daha önce bedava olan sağlık ocakları da paralı hale getirildi. İlaca ulaşmak zorlaştırıldı. İlaçta vatandaşın ödediği pay artırıldı. Düşük maaşlı emeklilerin ve devamlı ilaç kullanan sigortalıların katkı payları, satın alma güçlerini önemli ölçüde geriletti. Milyonlarca vatandaş hâlâ sağlık güvencesinden mahrum. Dahası kriz gerekçesiyle işinden atılan yüzbinlerce emekçi ve aileleri de sağlık güvencelerini yitirdi. 72 milyonluk Türkiye'de sosyal güvenceden kesin olarak mahrum 14 milyon insan bulunuyor." dedi.

Özel hastanelere giden hastaların, 'ilave ücret' adı altında para ödemeye zorlandığını söyleyen Şenol Akyol, "Üstelik şimdilik güya yüzde 30 olan bu bıçak parası, yakında yüzde 70'e çıkarılacak. Hükümet ve özel hastane patronları ise hastalara ilave maliyet getirmek için büyük çaba harcıyor." şeklinde konuştu.

Bir yıldır uygulanan GSS'nin problemleri çözmediğini iddia eden Akyol, şunları söyledi: "Muayene olurken ve ilaç alırken yetmedi, bundan sonra hastaneye yattığımızda, ameliyat olduğumuzda da katılım payı ödeyeceğiz. En çok propagandası yapılan, 'Bütün çocuklar şartsız GSS'Ii olacak' vaadi şimdiden boş çıktı. Sağlık harcamalarının artmasını gerekçe gösterip 3 milyar lira kısıntıya gidiyorlar. Özel hastanelere aktarılan kaynaklarda ise azalma olmayacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber