Danışıklı boşanan 1200 kadının maaşı kesildi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 06 Ekim 2009 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özge ÖNDER

İzmir'de eşiyle anlaşmalı boşanıp, babasının üzerinden maaş aldığı tespit edilen 8 kadın için suç duyurusu yapıldı. Zonguldak'ta ise 1200 kadının maaşı kesildi

İzmir'de danışıklı boşanma ihbarları üzerine harekete geçen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) uzmanları, babalarının üzerinden maaş almak isteyen 8 kadının eşlerinden anlaşmalı olarak boşandığını tespit etti. Kadınların bugüne kadar devletten aldıkları maaşlar yasal faizi ile tahsil edilirken, çiftler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Emekli maaşlarının dul ve yetimlere bağlanması hususunu içeren 5510 sayılı Kanun'un 56. maddesinde 1 Ekim 2008'de değişiklik yapıldı. Değişiklik sonucu, "Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir" içerikli 56. madde yürürlüğe girdi. Yaklaşık 1 yıl boyunca boşanmaları takip altına alan SGK İzmir İl Müdürlüğü, çok sayıda anlaşmalı boşanma yapıldığını tespit etti.

40 KİŞİLİK BOŞANMA TİMİ

Kurulan timlerle, 198 ihbarı araştıran ekipler, 8 kadının muvazaalı boşanma gerçekleştirdiğini ve babalarının üzerinden maaş aldığını ortaya çıkardı. Kâğıt üzerinde eşlerinden ayrılan kadınların tahsil ettiği maaşlar, yasal faiziyle tahsil edilirken, kişiler hakkında da Cumhuriyet Başsavcılığı'na "Devleti dolandırmak, zarara uğratmak ve haksız kazanç elde etmek" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu. SGK İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin, "Boşanması tamamlanan ve maaş talebinde bulunan tüm bayanları teknik takip altına alacağız. Artık ihbar beklemeden 40 kişilik Muvazaalı Boşanma Timimiz bu bayanları yakın takibe alacak. Bu sayede sistem daha hızlı işleyecek, haksız kazanç ortadan kalkacak" dedi. Öte yandan Zonguldak'ta da vefat eden babasının emekli maaşını alabilmek için anlaşmalı boşanan ve eşiyle birlikte yaşayan bin 200 kadının maaşı kesildi. SGK Zonguldak İl Müdürü Muhrarem Demirci, bu çiftlerin 750'sinin incelemelerinin tamamlandığını, 350 çiftin durumunun ise inceleme aşamasında olduğunu söyledi.

TİM NELER YAPACAK?

Boşanan ve emekli aylığı bağlanan kadınların eşleriyle beraberliğinin devam edip etmediğine bakacaklar.

Muvazaalı boşanmayı gerçekleştiren çiftlerin komşu veya görgü tanıklarından ifade alacaklar.

Ekip, polislerle birlikte evlere şok baskınlar yapacak.

Deliller, SGK Genel Müdürlüğü ile ilgili savcılığa bildirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber