Özel güvenlik görevlilerinin müdahale sınırı nerede bitiyor?

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Ekim 2009 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kocaeli ve Denizli'de protesto gösterisi yapan öğrencilere, özel güvenlikçiler biber gazı ve copla müdahale etti. Bu durum akıllara ?Özel güvenlik görevlilerinin müdahale sınırı nerede bitiyor?' sorusunu getirdi

Özel güvenlik görevlilerinin iki üniversitenin yeni akademik yılı açılış törenlerinde hükümetin bakanlarını protesto etmek isteyen öğrencilere müdahalesi tartışma yarattı.

Denizli Pamukkale Üniversitesi'ndeki törene katılan Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'ı bir grup öğrenci protesto etti. 20 öğrenci Bakan Kavaf'a, ?Cumhuriyet düşmanlarını üniversitemizde istemiyoruz. Üniversitemizden defol. Hepimiz Atatürk'ün askerleriyiz? diye bağırdı.

Özel güvenlik görevlilerinin öğrencileri susturmak için ağızlarını kapatmaya çalışması üzerine arbede yaşandı.

Kocaeli Üniversitesi'nin dün yapılan yeni akademik yıl açılış töreninde de olaylar çıktı. Üniversitenin Umuttepe Kampüsü'nde toplanan yaklaşık 300 kişilik öğrenci grubu, törene katılan Sanayi Bakanı Nihat Ergün'ün kampüse gelmesinin ardından salona girmek isteyince, özel güvenlik görevlileri biber gazı ve copla müdahale etti.

Ülke güvenliğinde, Türk Silahlı Kuvvetleri ve polisten sonra üçüncü güç haline gelen özel güvenlik görevlilerinin iki üniversitede neden olduğu bu görüntüler akıllara, ?Özel güvenlik görevlilerinin müdahale sınırı nerede bitiyor? sorusunu getirdi.

Yasa orantılı arama diyor

Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'a göre, bu görevliler, koruma ve güvenliğini sağladıkları alanlara girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirebilir, bu kişilerin üstlerini dedektörle arayabilir, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirebilir.

Kanunun 7. maddesinde, özel güvenlik görevlilerinin 1412 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun 127'nci maddesindeki yakalama ve yakalama nedeniyle orantılı arama yetkisine sahip olduğu belirtiliyor. Bu kanuna göre, alınan tedbirlere aykırı davranan şahısları işlemlerin sonuçlanmasına kadar gözaltına almaya yetkileri bulunuyor ve ancak 24 saat gözaltında tutabiliyor. Ancak, özel güvenlik görevlilerinin, gözaltına alma sürecinde hangi araçları kullanarak nasıl müdahale edebileceğine dair bir hüküm yer almıyor.

Sayıları 200 bini aştı

2004'te çıkarılan ?Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun? ile birlikte özel güvenlik şirketleri çığ gibi büyüdü ve Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Daire Başkanlığı'nın verilerine göre 2008 yılı sonu itibariyle sayıları 1562'ye ulaştı. Holdingler, şirketler, siteler, okullar, birbiri ardına özel güvenlikçilerin müşterileri arasına katılırken 2008 yılında polis bölgesinde çalışan özel güvenlik görevli sayısı 37 bin artarak 201 bin 844'e yükseldi. Bu görevlilerin 35 bin 817'si silah taşıyor. Sertifika alan görevli sayısı ise bir yılda 100 bin kişi artarak 415 bin 471 oldu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber