SGK, anlaşmalı boşanan bayanların peşinde

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Ekim 2009 13:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ölen anne ve babalardan yetim maaşı alabilmek için eşlerinden muvazaalı (anlaşmalı) boşanan bayanların peşinde düştü. SGK Antalya Bölge Müdürü Selim Erol, resmen boşanıp, fiilen birlikte olan çiftler hakkında alınan ihbarların yanında, bundan böyle adliye kararlarını da takip altına alacaklarını bildirdi.

Erol, muvazaa yoluyla yapılan ödemelerin ise devlet tarafından geri alınacağını belirterek, "Antalya'da bu tür boşanma yoluna gittiği tespit edilen kişi sayısı yıllık 160-200 civarındadır." dedi.

İl Müdürü Erol, yaptığı açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, vefat eden sigortalının hak sahiplerine (eş, çocuk, anne ve baba) gerekli şartları taşımaları halinde aylık maaş bağladığını hatırlattı. Bazen maaşı hak etmeyenlerin sahte belgelerle müracaat ederek maaş aldığını ifade eden Erol, bunların başında muvazaalı boşanma (anlaşarak boşanma) yoluyla maaş alanların geldiğini kaydetti.

Eşiyle beraber yaşadığı halde babasının emekli maaşını alabilmek için boşananların sayısının gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Erol, şöyle devam etti: "Evli olan kadın babasının ölümünden sonra, babasının maaşını alabilmek için eşiyle anlaşarak boşanmakta ve SGK'ya müracaat ederek babasının maaşını almaktadır.

Eşinden anlaşarak boşanan ve aynı evde yaşamaya devam eden, diğer taraftan da babasından hak sahibi maaşı alan kişilerin durumunu belirten yazılar, gerek ihbar ve şikâyet, gerekse resmi kurumlar vasıtasıyla il müdürlüğümüze intikal etmektedir."

Bu tür anlaşmalı boşanmalar hakkında kendilerine ulaşan bilgiler neticesinde, denetim elemanları tarafından durum tespiti yapıldığını aktaran Erol, ilgili resmi makamların kayıtları incelenerek çevre soruşturması ve ilgili adreste denetim yapıldığı bilgisini verdi. Erol, "Rapora istinaden anlaşmalı boşanmak suretiyle hak sahibi durumuna düşen kişinin aldığı maaş kesilmekte ve yersiz olarak aldığı maaşlar yasal faizi ile birlikte geri alınmaktadır. Ayrıca, bu yola başvuranlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmaktadır." açıklamasında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber