Deprem riski İstanbul'da değil

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ekim 2009 16:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koçyiğit, "Herkesin 10 yıldır konuştuğu İstanbul depreminin kaynağına baktığımız zaman, doğu tarafındaki hatta birikmiş enerji 1999 depremiyle serbest bırakılmıştır. Artık 200-250 yıl büyük bir deprem yaratmayacaktır" dedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünce düzenlenen Aktif Tektonik Araştırma Grubu (ATAG) 13. Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, jeolojik olayların "geçmişin değişmezlik prensibi"nden yola çıkarak çözülebileceğini anlatan Koçyiğit, jeolojik olarak geçmişte ne gibi olaylar olmuşsa bugün de aynı olayların devam ettiğini belirtti.

SAROZ KÖRFEZİ'NE DOĞRU

Marmara, Biga ve Gelibolu Yarımadası'nda son 100 yılda yaşanan yaklaşık 30 depremle ilgili bilgi veren Koçyiğit, 1855'te Ulubat Gölü'nden İnegöl'e kadar devam eden bir alanda büyük bir deprem olduğunu anımsattı. Koçyiğit, Bursa'nın o dönemde yerle bir olduğuna işaretle şöyle konuştu:

"Harita üzerinde baktığımızda Marmara Bölgesi'nde 1999 depremi, 1963 depremi gibi depremlerin faylarını gösteren hatlar, enerji biriktiren hatlardır. Bu hatlarda 245 yıldır enerji birikiyor. Herkesin 10 yıldır konuştuğu İstanbul depreminin kaynağına baktığımız zaman, doğu tarafındaki hatta birikmiş olan enerji 1999 depreminde serbest bırakılmıştır. Artık 200-250 yıl büyük bir deprem yaratmayacaktır. Batısına baktığımız zaman ise bu hatta yani Saroz Körfezi'ne doğru, burada bir durgunluk var. Burada bir başka hat var. Buna baktığımızda da bu hatta en son deprem 1766 yılında olmuş. Demek ki 15 yıl içinde bu 3 segmentte 7 büyüklüğünde deprem bekleniyor."

Koçyiğit, İznik, Bandırma, Edremit Körfezi ve Sarıköy'de de önemli hatlar bulunduğunu, bunların 500 yıldır ciddi deprem yaratmadığına dikkati çekerek, "Enerji birikimi 500 yıldır var. Bu nedenle burası da bu enerji birikimi nedeniyle büyük bir deprem yaratabilir" dedi.

Kuzeyde Barbaros ile Kumbağ arasında bilinmeyen bir hat olduğunu, burada 1542 yılında deprem olduğunu anımsatan Koçyiğit, bu hatta da yaklaşık 400 yıldır enerji biriktiğini, bu nedenle bu hattın yakın zamanda 7 büyüklüğünde deprem yaratma potansiyelinin yüksek olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber