Şeker ve yüksek tansiyonun kontrol altında tutulması böbrek yetmezliği riskini azaltıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2009 19:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hekim kontrolü olmadan bilinçsizce kullanılan ilaçlar, kontrol altında tutulmayan yüksek tansiyon (hipertansiyon) ve şeker hastalığı, böbrek yetmezliği riskini arttırıyor.

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Bölümü Sorumlu Hekimi Dr. Ferit Yavuz Yılmaz, böbrek yetmezliğinin sistematik hastalıkların sonucu olarak ortaya çıktığını söyledi.

Böbrek yetmezliğine yol açan sistematik hastalıkların başında hipertansiyon ve şeker hastalığının geldiğini kaydeden Yılmaz, "Düzenli kontrol edilmeyen şeker hastalığı ve hipertansiyonun sonucu olarak böbreklerde yetmezlik tablosu ortaya çıkıyor. Böbrek yetmezliğine neden olanların başında şeker hastalığı ve hipertansiyon geliyor. Böbreğin kendi hastalığı olan 'nefrodik sendrom' da ikinci sırada yer alıyor. Böbreğin süzme görevini gören yapının hastalığı olan nefrodik sendrom özellikle bademciklerin iltihaplanmasından sonra böbreklerin mikroba maruz kalması sonucu ortaya çıkıyor. Böbrekteki taştan kaynaklanan tıkanmalar sonucunda da böbrek yetmezliği gelişebilir." dedi.

Her türlü hastalıkta olduğu gibi böbrek hastalıklarında da şikayetler oluşmadan veya başlangıcında periyodik tetkiklerin büyük önem taşıdığını anlatan Yılmaz, bilinçsiz kullanılan ilaç ve özellikle ağrı kesicilerin böbrek yetmezliğini tetiklediğini vurguladı. Vatandaşların kulaktan duyma bilgilerle ilaç kullanmaması gerektiğini dile getiren Yılmaz, şöyle dedi:

"Bilinçsiz ilaç kullanımı böbrek yetmezliğine götürebiliyor. Ağrı kesici ve antibiyotik türü ilaçların düzensiz ve bilinçsiz bir şekilde kullanılması böbrek yetmezliğine götürebilir. Vatandaşlar, kulaktan duyma bilgilerle herhangi bir ilacı kullanmamalı. 'Benim başım ağrıyor' diyerek rast gele bir ağrı kesici kullanmayacaksınız. Bunun ciddi sonuçları olabilir. Herkesin baş ağrısı farklı olabilir. Dolayısıyla bir hekime başvurup o hekimin vereceği ilaç kullanılmalıdır. Yan etkisi yüksek olan romatizmal hastalıklarda kullanılan ağrı kesici ilaçlar, böbrek ve karaciğeri korumak açısından rastgele kullanılmamalıdır. Böbrek ve karaciğerler, bütün ilaçların metobilize edilip atıldığı yerlerdir. Bunun için ilaç kullanırken çok dikkatli olmalıyız."

Böbreklerin günlük su ihtiyacının mutlaka karşılanması gerektiğini sözlerine ekleyen Yılmaz, "Bir insanın günlük çıkardığı idrarına ilave olarak vücudun metabolizmasına kullanılan 500 mililitre suya ihtiyaç vardır. Bir insan günlük 1,5 litre idrar çıkarıyorsa bunun üzerine metabolizmanın kullandığı 500 mililitrelik suyu eklediğimizde iki litre su tüketmesi gerekiyor." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber