Öğretmenler rapor alıp gelmedi, dersler boş geçiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Ekim 2009 20:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bitlis'in Tatvan ilçesine bağlı Kuruyaka köyünde öğretmelerin ders yılı başından bu yana raporlu olması nedeniyle sadece 1. sınıflarda ders yapılıyor. Okulun 2-3- 4 ve 5. sınıf öğrencileri, eğitim alamıyor.

Kuruyaka Köyü Muhtarı Fersender Esen, 2009-2010 eğitim öğretim yılının başlanmasıyla beraber köye atanan öğretmenlerin rapor alarak okula gelmediğini söyledi.

Öğrencileri her gün okula gittiğini ve boş sıralarda oturduğunu belirten Esen, şöyle konuştu:

"Köyümüze 3 öğretmen atandı. Bu öğretmenler bayramdan önce okula gelmeleri gerekiyordu. Maalesef okula uğramadılar. Bayramdan sonra köyümüze gelen öğretmenlerden biri, köyün okul ortamını ve lojman sorununu öne sürerek köye bir daha gelmedi. Gidip bir hastaneden heyet raporu almış. İkinci ve üçüncü sınıf öğrencilerimiz, okulların bir aydır açılmasına rağmen hala bir ders görmüş değiller. Diğer öğretmenimiz de rapor aldı. Onlar da okula gelmiyor. Dört ve beşinci sınıf öğrencileri de şu an dersleri boş geçiyor. Okulu boyatarak, temizledik. Okulumuzu eğitime hazırladık. Fakat öğretmenlerimiz gelmiyor."

Köyde lojman ve derslik ihtiyacının bulunduğunu belirten Esen, öğretmenlerin gidiş ve gelişlerinde sıkıntı yaşanmasından dolayı e ğitimin aksadığını kaydetti.

Köyde öğretmenlerin barınmaları için bir ev tahsis ettiklerini belirten Esen, ancak öğretmenlerin köyde kalmak istemediklerini savundu.

Bitlis'in Tatvan ilçesi Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi ise bazı öğretmenlerin atandığı köyü veya okulu beğenmediği için heyet raporu alarak göreve gitmediğini ve eğitimde sıkıntı yaşandığını, öğ retmenlerin düzenli olarak okula gitmemesinden dolayı, öğrencilerinde iyi bir eğitim alamadığını söyledi.

Kaymakamlık olarak hastanelerde ve Sağlık Grup Başkanlığına bağlı çalışan hekimleri, bu konuda hassas davranmaları için bilgilendirdiklerini ifade eden Güldibi, şöyle dedi:

"Öğretmenlerimizin kanuni haklarına bir şey demiyoruz. Gerçek hasta olan öğretmenlerimiz rapor alıp, dinlenebilir. Fakat bazı öğretmenlerimiz atandığı köyleri veya okulları beğenmediği için hastanelere gidip heyet raporu alıyor. Buna şahit olduk. Bu içler acısı bir durum. Doktorlar öğretmenlere hatır gön ül için sağlık kurulu raporu veriyor. Burada onlarca çocuğumuz eğitimsiz kalırken, onların hangi vicdanla evlerinde oturacaklarını anlamıyorum. Rapor konusunun alışkanlık haline gelmemesi için büyük bir çaba sarf ediyoruz. Ancak bizim çabamız yeterli değil. Bu konuda hekimlerimizin çok duyarlı davranması gerekiyor. Rapor konusunu hatır gönül haline getirmemeleri lazım."

Öğretmenlerin farklı illerden heyet raporu alarak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderdiğini kaydeden Kaymakam Güldibi, müdürlüğün bu raporları, hakem hastanelere göndererek araştırma yapacağını ve haksız uygulamada gerekli yasal işlemlerin yapılacağını bildirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bizim köylerimizde veya merkezdeki okullarımızda pek çok öğretmen açığı var. Alınan bu raporlardan sonra öğrencilerimiz, öğretmensiz kalıyor. İlçemizde okuma yazma bilmeden ömürlerini geçiren insanlarımız var. Bunu kabullenemiyoruz. Bir eğitimcinin ve bir sağlık çalışanın bunu yapması, rahatsız edici ve üzücü bir durum. Her şeyden önce insanın kendi vicdanının rahat olması gerekiyor. O çocukları o köyde eğitimsiz bırakmayı, hiçbir vicdan kabullenemez."

Okula öğretmen atanmasını istediklerini söyleyen 3. sınıf öğrencisi Nergis Maral, "Öğretmenimiz rapor aldığından beri okula gidip, boş sıralarda oturuyoruz. Eğitimsiz kalmak istemiyoruz. Okumak istiyoruz. Yetkililerin yeni öğretmen atamasını bekliyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber