Teğmen, pimi çekip bombayı askerin eline verdiğini itiraf etti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Ekim 2009 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde bir askerin eline pimi çekilmiş el bombası vererek patlamasına sebep olduğu öne sürülen Piyade Teğmen Mehmet Tümer'in yargılanmasına başlandı. Teğmen Tümer, 4 askerin ölümüne yol açan bombanın pimini çektikten sonra nöbette uyuyan er İbrahim Öztürk'ün eline verdiğini itiraf etti.

Tümer, "Hiçbir şekilde 4 askerimin şehit olmasını istemezdim. Kasıtlı, bilinçli bir şey değil. 56 günlük meslek hayatımın tecrübesizliği oldu. Başında beklemem gerektiğini öngöremedim.'' dedi. 8. Kolordu Komutanlığı Askerî Mahkemesi'nde başlayan davanın ilk duruşmasında tutuklu sanık Teğmen Tümer ile şehit Piyade Onbaşı İbrahim Öztürk'ün babası Hacı Öztürk, Piyade Er Mesut Bulut'un babası Sinan, annesi Mevlüde ve amcası Bedir Bulut hazır bulundu. Duruşmada Hacı Öztürk'ün davaya katılma talebi kabul edildi. Sanık Teğmen Tümer'in avukatı Behiç Cantürk'ün yayın yasağı talebini mahkeme kabul etmedi.

Sanık Tümer, sorgusunda İbrahim Öztürk ile asker Emrah Göz'ün uyuduğunun kendisine Uzman Çavuş Şakir Akçan tarafından bildirildiğini, bunun üzerine Akçan'ın verdiği Öztürk'e ait el bombası ile alev gizleyeni alıp bu askerin mevzisine gittiğini söyledi. Öztürk'e el bombasını sorduğunu, karşılığında 'lakayt' şekilde 'buradadır' cevabı aldığını öne süren Tümer, şöyle devam etti: "(Göster) dedim bulamadı. (Uyuduğun için uzman aldı) dedim. El bombasının pimini çekip (mandalı bırakmadığın şekilde patlamaz) dedim. Ben de bir elimden diğer elime alarak bunu gösterdim. Bombayı verdim. Hiçbir şekilde yerinden ayrılmamasını söyledim. 1-2 dakika sonra elinde bombayı sallayarak ve gülerek roket mevzisine gittiğini gördüm. Kızdım, bağırdım. 'Mevzine otur, dolaşma!' dedim. Ben, Uzman Çavuş Akçan, Piyade Kıdemli Astsubay Çavuş Soner Süvari ve habercim Piyade Çavuş Yiğit Acar ile mevzide otururken, İbrahim Öztürk geldi. Bana, (Tek Biksi mühimmatı elinde patlamış adamım. Bunu da patlatırım. Pimini verin.) dedi. Ben de bu olayı çözdükten sonra gelip pimi takacağımı söyledim. İbrahim daha sonra hücum elemanları mevzisine gitmiş.''

ŞEHİT BABASININ İDDİASI: BOMBAYI ASKERLERİN ÜZERİNE ATTI

Sanık Tümer'in sorgusunun ardından söz alan baba Hacı Öztürk, Tümer'in oğlunun nöbette uyumasına karşılık devletin öngördüğü cezayı vermesini, askerlik süresini uzatması gerektiğini söyledi. Öztürk, "Tümer, bu 4 askerin bir araya gelmesini bekledi. Ondan sonra 4 askerin üzerine el bombası attı.'' iddiasında bulundu. Mahkeme daha sonra Astsubay Kıdemli Çavuş Soner Süvari'yi tanık olarak çağırdı. Süvari, Teğmen Tümer'in el bombasını Öztürk'e pimi çekerek verdiğini görmediğini, ancak Öztürk'ün davranışlarından bu durumun meydana geldiğini tahmin ettiğini söyledi. Süvari, şöyle devam etti: "(Komutanım ne yaptınız?) dedim. (Ona ders olsun.) dedi. Daha sonra (Komutanım pimi taksanız daha iyi olur, uygun bir davranış olur.) dedim. (Gitsin otursun yerine, takacağım zamanı biliyorum.) dedi.'' Tanık Süvari, patlamanın ardından Teğmen Tümer'in "Allah'ım ben ne yaptım? İbrahim sen neden oraya gittin? Beni neden dinlemiyorsun?'' diye bağırarak olay yerine koştuğunu kaydetti.

75 GÜN ASKERLİĞİM KALDI,BENİ ÖLDÜRECEKSİNİZ

Mahkeme heyeti, öğleden sonraki bölümde askerler Emrah Okşak, Emrah Göz, Veysel Uzun, Nuri Oflaz, İbrahim Öztürk'ün nöbet arkadaşı Ahmet Şensoy ve Recep Koyuncu'yu dinledi. Tanık Recep Koyuncu, Teğmen Tümer'in Öztürk'ün mevzisine el bombası ile girdiğini, burada bombanın pimini çekip verdiğini gördüğünü, Öztürk, "Patlar komutanım." demesine karşılık Teğmen Tümer'in gülerek, "Mandalı bırakırsan ölürsün, bırakmazsan yaşarsın." dediğini belirtti. Öztürk'ün daha sonra RPG 7 mevzisine gittiğini, ardından arkadaşı Ahmet Şensoy'un yattığı yere gittiğini gördüğünü anlatan Koyuncu, şunları söyledi: "Öztürk daha sonra Teğmen Tümer'in mevzisine geldi. '25 yaşına geldim. 75 gün askerliğim kaldı. Beni öldüreceksiniz.' dedi. Teğmen Tümer de, 'Mevziye git geleceğim.' dedi. Öztürk mevzisine döndü, sigara içti, daha sonra hücum elemanları mevzisine gitti. Ardından patlama oldu."

Mahkeme, mevcut tanıkların dinlenmesinin ardından sanık tarafının talebi üzerine yeni tanıkların dinlenmesi ve bilirkişi temsilcilerinin dinlenmesi amacıyla duruşmayı bugüne erteledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber