Baykal: Üç robot kamera olacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Ekim 2009 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün sabah, Irak'a uçmadan önce gazetecilerin sorusu üzerine CHP lideri Deniz Baykal'ı telefonla arayıp, görüşmelerinin nasıl daha sağlıklı olacağı konusunu konuşabileceğini söyledi. CHP lideri Deniz Baykal ise, ?Başbakan'ın telefon etmesine gerek yok, gün ve saati özel kalemiyle bildirmesi yeterli? yanıtını verdi.

Başbakan'ın, Baykal'a telefon etme ihtiyacı duymasının nedeni, CHP liderinin görüşmenin kayda alınması isteği. Acaba, Baykal'ın bu talebi görüşmenin önünde bir engel oluşturur mu?

CHP lideri Baykal'a dün bu soruyu yönelttim:

?Bekliyorum'

Görüşmenin televizyon kaydına alınmasını istemeniz bir şart gibi algılandı. Bu konu görüşmeye engel oluşturabilir mi?

- Hayır. Sorun olmaması lazım. Ben Sayın Başbakan'ın mektubuna cevap verdim. CHP Genel Merkezi'nde ağırlamaktan mutlu olacağımı söyledim. Ancak görüşmenin kayda alınması gerektiğini de mektupta ilettim. Sayın Başbakan da teşekkür etti, görüşeceğimizi kamuoyuna açıkladı. Kabul ettiğine göre görüşmenin kayda alınmasında da bir sakınca olmadığı sonucu çıkar.

?Yoksa yokum desin'

Size önceden telefon etme ihtiyacı duyması bu konuyla ilgili görünüyor. Acaba size devlet sırrı sayılabilecek bilgiler aktarması söz konusu olabilir mi? Bu nedenle kayda alınmasına karşı olabilir mi?

- Hiç sanmıyorum. Sayın Başbakan, mektubunda benimle ne görüşeceğini yazmış. Süreç hakkında bilgi vereceğim, sizin de görüşlerinizi alacağım diyor. Devlet sırrı konusunda en küçük bir ima dahi yok. Ben de gayet açık oldum. Görüşlerimi mektupta yazdım ve görüşmenin de kayda alınması gerektiğini söyledim.

?İpe un sermesin'

Ancak Başbakan, sorun değil böyle de görüşürüm demedi, sizi telefonla arayacağını söyledi...

- Artık Sayın Başbakan telefonu, telgrafı bir yana bıraksın, gelsin görüşelim. Görüşmeyi isteyen o değil mi? Ben de buyursun gelsin, dedim. Görüşmeyi kayda alalım dedim. Teşekkür etti. Bu durumda bu konuya takılmanın bir anlamı yok. Eğer yok ben şartlarda görüşmem, diyorsa onu çıkıp açıkça söylemesi lazım.

?Robot kameralar kaydedecek'

Siz kayıt için bir hazırlık yaptınız mı? Örneğin kamera yerine tutanak tutmak üzere birer kişi de toplantıya katılsın önerisi yapıldı...

- Evet, ben hazırlığımı yaptım, Sayın Başbakan'ı bekliyorum. Görüşmeyi yapacağımız salonda üç robot kamera olacak. Kameraman olmayacak. Bir yönetmen kameraları salonun dışından veya araçtan yönetecek. Biz baş başa görüşeceğiz, robot kameralarla da kayıt yapılacak. Odada üçüncü bir kişi olmayacak.

Israrın nedeni

Görüşmenin kayda alınması konusunda neden bu kadar ısrar ediyorsunuz?

- Bugünkü teknolojik olanaklarla görüşmelerin kayda alınması kolay ve normal bir olay. Tutanak tutmaktan daha pratik ve sağlam bir yöntem. İleride bu görüşmeyle ilgili spekülasyonlar olursa, o zaman, çıkıp, ?işte gerçek burada kayıtlı' diyebilme olanağı var. Kimin ne söylediği kayıt altında, yararlı olur. Kimse şu şunu demiş, bu bunu demiş diye spekülasyon yapamaz. Ayrıca ben böyle önemli bir konudaki görüşmeyi kamuoyunun bilmesi gerektiğine inanıyorum. İktidar, yürüttüğü bu sürece CHP de dahilmiş gibi göstermeye çalışıyor. Oysa öyle bir durum yok. Biz eleştirilerimizi açık açık söyledik. Ben mektubuma da bunları yazdım. CHP bu sürecin bir parçasıymış gibi bir görüntü verilmesin diye önlem alıyorum. Bunun Başbakan açısından bir sorun oluşturmaması lazım.

Fikret Bila

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber