Eskişehir'e 3. üniversiteye Yılmaz Büyükerşen engeli

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 17 Ekim 2009 09:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eskişehir'de ihalesi yapılmış vakıf üniversitesinin imarıyla ilgili değişiklik, Büyükşehir Belediyesi meclis oturumunda 'kabak' engeline takıldı.

Şehir planlarında üniversite arazisi olarak gösterilen alan, Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve DSP'li üyelerce yeşil alana dönüştürülmek istendi. Bunun üzerine sivil toplum temsilcileri ile DSP'li üyeler arasında tartışma yaşandı. DSP'li bazı üyeler, STK temsilcilerine önce sözlü, sonra fiilî saldırıda bulundu. Büyükerşen, üniversite arazisinin yeşil alan ilan edilmesini, "Halkımızın hormonsuz sebze ve meyveye ihtiyacı var. Burada hormonsuz sebze üretilsin. Bırakın millet kabak yesin." sözleriyle açıkladı.

Eskişehir Kültür ve Eğitim Vakfı (EKEV), Anadolu ve Osman Gazi üniversitelerinin bulunduğu Eskişehir'e üçüncü üniversiteyi kurmak için harekete geçti. Vakıf, belediye tarafından üniversite arazisi olarak tahsis edilen Zincirlikuyu mevkiindeki alanı kiralamak için 2006 yılında Maliye Bakanlığı'na başvurdu. Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ve Yeditepe, Bahçeşehir gibi üniversitelerin de girdiği ihaleyi yıllık 100 bin TL kira bedeli ile EKEV kazandı. Araziyi 49 yıllığına kiralayan EKEV, arazinin tesviye planlama, mimari çalışmalarını yaparak ruhsat almak için DSP'li Tepebaşı Belediyesi'ne başvurdu. Başkan Ahmet Ataç'tan gerekli kolaylığın sağlanacağı sözünü alan EKEV, üniversiteyi kuracakları günün hayalini kurarken, ruhsat yerine DSP'li meclis üyelerinin ilginç ret kararı ile şoke oldu. Yıllardır üniversite arazisi olarak gösterilen arazi, yeşil alan ilan edilmek istendi. Kararda ısrar edilmesiyle STK temsilcileri ile DSP'li üyeler arasında sözlü tartışma yaşandı.

DSP'li Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi İbrahim Aslan'ın STK temsilcilerine sert karşılık vermesi ve DSP'li meclis üyesi Kazım Kurt'un kararın STK'ların rızası ile alındığı yönündeki sözleri tartışmaların fitilini ateşledi. DSP'li bazı üyeler, STK temsilcilerine önce sözlü, sonra fiilî saldırıda bulundu. Gergin atmosfer, polis ve zabıta ekiplerinin devreye girmesi ile son bulurken, Başkan Büyükerşen salonu terk etti. EKEV Başkanı H. Fuat Seçkiner, 2011'de açmayı planladıkları üniversitenin imar planının hangi mantıkla değiştirilmek istendiğine anlam veremediklerini belirtti. Kararın kabul edilmesi halinde mahkemeye gideceklerini ifade eden Seçkiner, "300 milyon dolarlık bir yatırım. Şehre yıllık getirisi 20 milyon dolar olacak. Böyle bir girişimi engellemek ancak art niyet gerektirir." dedi.

Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı ise üniversite arazisinin yeşil alan ilan edilmesi yönünde alınan karardan meclis üyesi olarak kendilerine haber verilmediğini kaydetti. Başkan Büyükerşen ise üniversite arazisinin yeşil alan ilan edilmesini ilginç bir gerekçeyle açıkladı: "3 yıldır aklınız neredeydi? Eskişehir gelişiyor ve büyüyor. Biz üniversitenin engellenmemesi için araziyi ileri kaydırıyoruz. Halkımızın hormonsuz meyve, sebze ihtiyacı var. Burada hormonsuz meyve sebze üretilsin. Bırakın millet kabak yesin."

MEHMET KURU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber