Bakan Yılmaz: 2011 yılında genel nüfus ve konut sayımı yapılacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Ekim 2009 13:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, 2011 yılında genel nüfus ve konut sayımı yapılacağını belirterek, "Sayımı, insanları evlere hapsederek değil tamamen modern tekniklerle yapacağız" dedi.

Yılmaz, Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) Şanlıurfa'da gerçekleştirilen, "Avrupa Birliğine Uyum Sürecinde 2009 Yılı Çalışmaları ile 2010 Yılı Planlarının Değerlendirilmesi" toplantısına katıldıktan sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.

TÜİK'in 2011 yılında yapılması planlanan genel nüfus ve konut sayımıyla ilgili çalışmalarını sürdürdüğüne değinen Yılmaz, bu kez farklı bir teknik kullanılacağını belirterek, şunları kaydetti: "2011 yılında genel nüfus ve konut sayımı yapılacak. Sayımı, insanları evlere hapsederek değil tamamen modern tekniklerle yapacağız. Öncelikle Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre belirlenmiş hanelere mektup göndermek suretiyle bilgi istenecek. Alınamayan sonuçlar varsa orada kurumumuz devreye girip, eksikleri tamamlayacak. Ayrıca 3-4 aya yayılacak ve 400-500 bin insanı kapsayacak daha ayrıntılı bir anket çalışması da yapılacak. Böylece örnekleme metoduyla nüfusumuzun profili de ortaya çıkarılacak. Tamamen yeni ve çağdaş yöntemlerle yapılacak bu çalışma bugün modern dünya ülkelerinin standardında olacak. Zaten istatistik konusu, Avrupa Birliğine uyum anlamında gerçekleştirilen 35 fasıldan birini oluşturuyor." -GAP EYLEM PLANI- Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, basın mensuplarına GAP Eylem Planı kapsamında yürütülen çalışmalarla ilgili de bilgi verdi.

Söz konusu plan kapsamında 2012 yılı sonuna kadar 1 milyon 60 bin hektar alanın sulanmasının öngörüldüğüne işaret eden Yılmaz, 2008 yılı verilerine göre bugün bölgede halihazırda yalnızca 278 bin hektar alanın sulandığını ifade etti.

2012 yılı sonu itibariyle bu rakamın 1 milyon 60 bin hektara ulaşmasının planlandığını belirten Yılmaz, "Bu şekilde aslında GAP'ın ana unsurları bitmiş olacak ama bölgenin kalkınması hiç bir zaman bitmeyecek. Kamunun ödenek anlamında bir sıkıntısı yok. Bu konu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla iyi bir şekilde yürüyor. Önemli olan kurumlarımızın bu ödenekleri harcayabilmesi, proje ve ihaleleri zamanında tamamlayabilmesi. Biz de bu konuları yakından takip ediyoruz" şeklinde konuştu.

Şanlıurfa'da yürütülen "Suruç Ovası Pompaj Sulama Sistemi" projesine de değinen Cevdet Yılmaz, bu projenin tek başına GAP Eylem Planı kapsamında 100 bin hektarlık bir alanın sulanmasını sağlayacağını dile getirdi.

Uluslararası göstergelere göre; 1 hektarlık tarım arazisinin sulanmasıyla 2 kişiye istihdam sağlandığını anlatan Yılmaz, "Tek başına bu proje bile, zaman içerisinde üretimin de artmasıyla 200 bin insana istihdam sağlayacak" diye konuştu.

BÖLGEDE SULAMA TEKNİKLERİ DEĞİŞİYOR

Bakan Yılmaz, GAP Eylem Planı dahilinde hayata geçirilen projelerde sulama tekniklerinin değiştirildiğini belirtti.

Bölgede uygulanan projelerde daha önce tercih edilen ve "Vahşi sulama" olarak adlandırılan salma sulama tekniklerinden vazgeçildiğini, artık kapalı sulama sistemlerinin devreye girdiğini aktaran Yılmaz, salma sulama sisteminin toprağa zarar verdiğine değindi.

Harran Ovasının sulamaya açıldığı dönemde bu deneyimin yaşandığını hatırlatan Cevdet Yılmaz, şöyle devam etti: "Şu anda Tarım Reformu Bölge Müdürlüğü aracılığıyla bir yandan o bölgede drenaj çalışmalarıyla tuzlanan toprakları kurtarıyoruz. Diğer taraftan yeni sulama sistemlerini kullanıyoruz. Ayrıca çiftçi eğitimlerine yönelik çalışmaları da sürdürüyoruz. Bu anlamda GAP Bölge Kalkınma İdaresinin bütçesini de arttırmayı planlıyoruz."

TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, "GAP Bölgesi'nde, Cumhuriyet tarihi boyunca 1 milyon hektar alan toplulaştırıldı. Buna karşılık son dönemlerde yapılan ihalelerle önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde 1 milyon 178 bin hektar alanda toplulaştırma çalışması yapılacak" dedi.

Bu sayede tarımda dağınık olan mülkiyetlerin bir araya toplanmasının sağlanacağını ifade eden Yılmaz, ayrıca ölçek ekonomisinin sağlanacağını ve üreticilerin karının artacağını kaydetti.

Toplulaştırma çalışmalarının tamamlanmasıyla yatırımların daha da hızlanacağını bildiren Cevdet Yılmaz, şunları söyledi: "Şanlıurfa'da görünen bir gerçek var. Sulama ve alt yapıyla bu iş olmuyor. Eğitim ve sağlık gibi temel sosyal alanlarda da ilerleme sağlamamız gerekiyor. O alanda da elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. Bu anlamda Urfa'ya özel önem veriyoruz. Çünkü GAP Eylem Planında sulanması planlanan 1 milyon 60 bin hektarlık tarım arazisinin yüzde 48'i tek başına Urfa'da. Bu sulama yatırımlarının neredeyse yarısının Urfa'da olması demek. Dolayısıyla Urfa'daki başarı yalnızca bölgenin değil dolayısıyla Türkiye'nin de başarısı. Urfa'yı bu anlamda önemsiyoruz. İnşallah bu çalışmanın sonuçlanmasıyla gelir, refah ve istihdamda büyük artışlar olacak. Bundan sadece GAP bölgesi değil tüm Türkiye fayda görecek." Son dönemlerde Suriye ve Irak gibi ülkelerle yürütülen ticari ilişkilere de değinen Cevdet Yılmaz, komşu ülkelerle ticareti arttırmaya yönelik çabaların sürdüğünü hatırlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber