Sağlık Bakanlığından reçete genelgesi

Haber Giriş : 21 Ocak 2005 14:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Yeşil Kartlı vatandaşların sağlık kurum ve kuruluşlarıyla reçete yapan eczanelere yoğun başvurusu üzerine bir dizi önlem alınmasını istedi. Hastaların muayene ve tedavilerini yapan hekimlerin reçeteleri yazarken, 'Akılcı ilaç kullanımı' ilkesine kesinlikle uymasını isteyen Bakan Akdağ, eczaneleri de 1 Şubat 2005 tarihinden itibaren provizyon almadan kesinlikle reçete yapmamaları konusunda uyardı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ imzasıyla 81 ilin valiliğine gönderilen genelgede, Yeşil Kartlı hastaların, sağlık kurum ve kuruluşlarıyla eczanelere yoğun olarak başvurduklarının belirlendiği kaydedildi. Genelgede Yeşil Kart uygulamalarında, 'Tanı ve tedavi protokollerine' uygun 'Akılcı ilaç kullanımı' ilkesine titizlikle uyulması istendi. 15 gün içinde hastaya ancak bir kez reçete yazılabileceği belirtilen genelgede şu maddeler yer aldı:

"İlgililer, sahibinden başkasının karne kullanımına fırsat vermeyecek ve gerektiğinde kimlik kontrolleri yapacaklardır. Sağlık İl Müdürlükleri'nce, Yeşil Kart veri tabanının yüzde 80'in üzerinde tamamlandığı dikkate alınarak, taban giriş eksiklikleri 1 Şubat 2005 tarihine kadar mutlaka tamamlanacaktır. Eczaneler, 1 Şubat 2005 tarihinden sonra provizyon almadan kesinlikle reçete yapamayacaklardır. Eczaneler, aynı hastaya 15 gün içinde düzenlenmiş sonraki reçeteleri de sistemden provizyon almadan kesinlikle yapmayacaklardır."

Bakan Akdağ'ın genelgesinde, suistimal ve usulsüzlükler halinde ilgililer hakkında yasal işlem yapılacağı dile getirildi.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber