G.Doğu'ya 4 yılda Cumhuriyet tarihinin 5 katı yatırım yapıldı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 20 Ekim 2009 08:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Terör yüzünden yıllarca yol ve su gibi en temel hizmetlere dahi hasret kalan Güneydoğu, altyapıya yapılan yatırımlarla bu sorunları geride bırakıyor. Son 4 yılda bölgeye götürülen hizmet, Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan hizmetin 5 katını geçti.

Terör sebebiyle büyük acılar çeken Güneydoğu, altyapı hizmetleri açısından altın yıllarını yaşıyor. Son 4 yılda bölgedeki köylere götürülen yatırım, Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan hizmetin 5 katını geçti. 1920'den 2005 yılına kadar Diyarbakır ve ilçelerindeki 250 köye içme suyu götürülüp 927 kilometre yol yapılırken son dört yılda suya ulaşan köy sayısı 1.300'e, yapılan yol ise 5.500 km'ye çıkarıldı. Şırnak'ta 2005 yılında sadece 22 köyün suyu ve 110 km yol mevcut iken suya kavuşan köy 212, yol ise 773 kilometreye yükseldi. Benzer tablo Van'da da yaşandı. Şehirde suya kavuşan köy sayısı 201'den 947'ye çıktı.

Hükümetin başlattığı demokratik açılımla umutlanan Güneydoğu Anadolu, mahrum kaldığı altyapı hizmetlerine kavuşuyor. 2005 yılında uygulamaya başlanan Köy Altyapısını Destekleme Projesi (KÖYDES) sayesinde yolsuz ve susuz yerleşim yeri neredeyse kalmadı. Kırsal kesimdeki hizmetleri İl Özel İdaresi yapıyor. Diyarbakır İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Vali Yardımcısı Ahmet Aydın, proje kapsamında en fazla ödeneğin Diyarbakır'a ayrıldığını belirtti. Aydın, Cumhuriyet'in kuruluşundan 2005 yılına kadar sadece 250 köye içme suyu götürüldüğünü anlattı. 2005-2009 yılları arasında ise 1.300 köyün içme suyuna kavuştuğunu vurguladı. Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir türlü çözülemeyen Bismil, Silvan ve Hazro ilçelerimizi kapsayan Çemisalat Grup İçmesuyu projesi 2 yıl içerisinde yeniden faal hale getirildi. 74 ünite suya kavuşturuldu. Sadece birkaç mezraya, halkın kendi arasındaki husumet sebebiyle su götüremedik."

AT SIRTINDA HASTA TAŞIMA DEVRİ KAPANDI

Diyarbakır genelindeki toplam stabilize yol 5 bin 500 km. Bunun 4 bin 573 kilometresi son 4 yılda yapıldı. 700 kilometre köy yolu asfaltlandı. Vali Yardımcısı Aydın, böylece asfaltlı köy yolu sayısının iki katına çıktığını kaydetti. Diyarbakır'da içme suyu ve köy yolları için bugüne kadar 196,2 milyon TL harcandığını söyleyen Aydın, bu yıl için 19 milyon 595 bin TL daha tahsis edildiğini ifade etti. Kulp ilçesinin dağlık alanlarındaki Akçasır, Kayacık, Alaca ve Ağaçkorur köylerine bile yol yaptıklarına işaret ederek, "Bu köylerde oturanlar daha önce hastalarını at ve katırlarla şehre taşıyordu. Şimdi arabalar rahatlıkla çalışıyor. Ambulans ulaşabiliyor. Yol tamamlandıktan sonra köydeki çocukların eğitimi için 2 okul yapıldı. Köyün özellikle kış mevsiminde yaşadığı sıkıntılar sona erdi. O köyleri ziyaret ederken halkın devlet için dua ettiğine şahit olduk." şeklinde konuştu.

Şırnak'ın Silopi ilçesi Yolağzı köyü, tarihinde ilk kez su ve yola kavuşan köylerden sadece biri. Terör olayları sebebiyle 1990'lı yıllarda boşaltılan köye 2003 yılında geri dönüşler başladı. Köye dönüş projesi kapsamında evlerine yeniden yerleşen köy halkının su sıkıntısını Silopi Kaymakamlığı Özel İdare Müdürlüğü giderdi. Mart ayında yapımına başlanan içme suyu çalışması tamamlandı. ZAMAN

İSMAİL AVCI

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber