Kalbinizin kış ayarını yaptırın

Kaynak : Yeni Asya
Haber Giriş : 31 Ekim 2009 10:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kalp ve damar sisteminin kış iklimine, soğuğa reaksiyonu çok daha farklıdır. Kalp, soğuk havada daha fazla sirkülasyon sağlayarak etrafını ısıtır ve vücudu rahatlatır. Ama hastalıklı olan ve yetmezliği olan bir kalp, yeteri kadar devir daim yapamayacağı için sorunlar ortaya çıkacaktır

SAĞLIK SERVİSİ

Özellikle kalp hastasıysanız, soğuk havalara hazırlık için kalbinizin kış ayarını yaptırın. Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, kalp hastalarının kalp sağlıkları için kışa nasıl hazırlık yapmaları gerektiğini anlattı. Yaz aylarında nasıl su kaybını önlemek için ilaçlarının dozlarını doktor kontrolünde ayarlamaları gerekiyorsa; kışın da kalp krizi riskini tetikleyen soğuk havalar için de önlemler almalıdır.

YÜN ÇORAPLARINIZ HAZIR MI?

Bacak damarlarında problemi olan hastaların genellikle ayaklarında his bozukluğu da vardır. Hasta bir de diyabetikse his kaybı ciddi orandadır ve ayaklarının üşüdüğünü, donduğunu fark edemezler. Özellikle bacak damarı problemi olan insanlar kışın dışarı çıkarken mutlaka yün çorap giymeliler. Kalp hastalarının dolaplarındaki kışlık yün çoraplarını çıkarıp soğuk havalara hazırlık yapmalarını öneriyorum. Hasta diyabetik ise ayaklarında his kaybı olduğu için sıcağı da hissetmeyeceği için sıcak uygulaması, ayağının yanmasına ve yaralar oluşmasına yol açabilir.

CEBİNİZDE TABLETİNİZ OLSUN

Kalp hastaları kışın gerekli egzersizleri yapamıyorlar, sokağa çıkamıyorlar. Besin düzenlerini iyi ayarlayamıyorlar. Kışın soğukta özellikle rüzgarı göğüs bölgelerine alacak şekilde sokağa çıkmamaları çok önemlidir. Havayı burunlarından almalılar mümkünse bir atkı ile ısıtarak içine almalılar. Kalp hastası olan kişilerin sokağa çıkarken mutlaka dil altı tableti bulunmaları çok önemlidir.

Gözünüze bir alışveriş merkezi kestirin

Kalp hastaları 'soğukta yürüyüş yapamıyorum' diye kesinlikle kendilerini eve kapatmamalı. Bunun için iki seçenekleri var. Öncelikle, evlerine bir yürüme bandı alarak ev ortamında günlük yürüyüşlerini yapmalarıdır. İkinci seçenek de yeni bir konsept olan büyük alış veriş merkezlerinde yapılmasını tavsiye ettiğimiz uzun yürüyüşlerdir.

Kalp hastalarına yumurta artık yasak değil

Biz yıllarca kesinlikle hastalarımıza yumurtayı yasak ettik. Öyle ki pastanın üzerindeki yumurtanın bile çok sakıncalı olduğunu söyledik. Ancak yapılan son yayınlarda Omega 3 Omega 6 dengesini bozduğunu ortaya koyduğu için yeni çalışmaların sonuçları hastalarımızın yumurta yemelerini mümkün kılmıştır. Bazı kardiyologlar her gün bir tane öneriyorlar ama ben hastalarıma gün aşırı bir rafadan ya da pişmiş olarak sabah kahvaltısında haşlama yumurta yemelerini öneriyorum.

Sebze, bal, pekmez yiyin

Kalp hastalarının kış beslenmeleri de yaz programlarında olduğu gibi özel olmalıdır. Yazın hastalarımıza bol su içmelerini söylediğimiz gibi kışın da gerektiği kadar kalori almalarını öneriyoruz. Çünkü hastaların vücudun soğuğa ve enfeksiyona karşı duyarlı olması için yeteri kadar kalori almaları şarttır. Sabah kahvaltısında diyabetik olmayan hastaların bir kaşık bal ve bir kaşık pekmez yemelerini öneriyorum. Yemekler ağır, kırmızı et, hayvansal yağ ağırlıklı olmamalı, bunların yerine bol sebze ve bol meyve tüketmelerini öneriyorum.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber