Kışlık ayakkabı seçerken gösterişe değil, sağlığa önem verin

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Kasım 2009 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Denizli Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Bahri Kasal, ayak rahatsızlıklarının sağlıksız ayakkabılardan kaynaklandığını belirterek, kışlık ayakkabı seçiminde dikkatli olmak gerektiğini söyledi. Dr. Kasal, sağlık şartlarına uygun üretilmeyen ayakkabıların terleme ve kokunun yanı sıra ayak, topuk, baldır ve bel ağrısı, çabuk yorulma gibi bozukluklara yol açtığını ifade etti. Kasal, ayrıca basma bozukluğu, bilek burkulması, tırnak batması, mantar, nasır, deri çatlakları, damar hastalığı ve ayakta şekil bozukluğu gibi birçok rahatsızlığını beraberinde getirdiğini vurguladı.

Ayakkabı seçerken ekonomiklik, dayanıklılık ve şıklık kadar ayak yapısına uygunluğun da göz önünde bulundurulmasının önemli olduğuna değinen Uzm. Dr. Kasal, "Ayakkabı seçerken gösterişten çok sağlığa önem verilmesi gerekir. Çünkü gündelik yaşamımızın vazgeçilmez unsurlarındandır. Vücut ağırlığını taşıyan ve kilolarca basınca maruz kalan ayaklarımızı, sakatlanma ve incinmeye karşı ayakkabılar korur. Oysa bazı ayakkabılar, korumak bir yana kendisi sakatlıklara sebep oluyor. Çoğunlukla kapalı ve sert malzemeden yapılan kışlık ayakkabılar, yazlıklara göre daha önemlidir." dedi.

Şık ve gösterişli ayakkabıların genellikle sağlıklı olmadığını ifade eden Bahri Kasal, bilinçli seçimin ayak rahatsızlıklarını önlediği gibi bazı sağlık hastalıklara da engel olduğunu belirtti.

Kasal, "Şıklık adına özellikle kadınlar için yapılan yüksek topuklu, dar ve sivri burunlu ayakkabılar, ayak sağlığı açısından birçok sakıncayı beraberinde getiriyor. Sivri burunlu ayakkabı, parmakları uca doğru toplayarak doğal duruşlarını etkiliyor. Başparmak bozukluğu, ayak önü ağrıları, tırnak batmaları, nasırlar ve kalıcı şekil bozukluklarına yo açıyor. Ayaklarda oluşacak dengesizliklerse dizleri ve bütün omurga sistemini etkiliyor." şeklinde konuştu.

AYAKKABI AYAĞIN ŞEKLİNE UYGUN OLMALI

Ayakkabının öncelikle ayağın şekline uygun olması gerektiğini anlatan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Kasal, "Herkesin ayağının anatomisi farklıdır ve ayakkabının uygun olması çok önemlidir. Anatomik yapıya uymayan, bol ya da sıkı ayakkabı sakıncalıdır. Bu sebeple ayağa tam uyan numara alınmalı, sonradan genişleyeceği düşünülmemelidir." diye konuştu.

Ayakkabıların kan dolaşımını engellemeyecek rahatlıkta olması gerektiğini vurgulayan Kasal, "Parmakla ayakkabının ucu arasında yarım santim boşluk kalmalıdır. Kişiye göre ayarlanabilir olması sebebiyle bağcıklı ayakkabılar tercih edilmelidir. Ortopedik ayakkabılar, taşıyıcı noktaları desteklediği için vücudun rahat taşınmasını sağlayarak omuriliğin duruşunu destekler, yürüyüşü rahatlatır ve yorulmayı geciktirir. Yüksek topuklu ve ince burunlu ayakkabı giyildiğinde ise dengede durmak için beden öne eğilir ve yürüyüş zorlaşır." ifadelerini kullandı.

Ayakkabının ayakla temas eden kısımlarının doğal malzemelerden imal edilmiş olmasının önemine dikkat çeken Kasal, "Topuklu ayakkabılar mümkün olduğunca geniş tabanlı olmalı, topuk yüksekliği de 3-3,5 santimetreyi geçmemelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber