Üniversitelerde YÖK protestosu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Kasım 2009 14:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde YÖK'e protesto

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ)'nde 2 ayrı öğrenci grubu Yükseköğretim Kurulu (YÖK)'nu protesto etti. Gölköy Kampüsü'nde toplanan öğrenci grupları, kampus içerisinde bir süre yürüyerek sloganlarla YÖK'e tepki gösterdi.

Kampus girişinde güvenlik önlemi alan polis ekipleri, öğrenci gruplarına yaklaşmadı. Bir öğrenci grubu, protestosunda Kürtçe sloganlar attı, basın bildirilerini önce Kürtçe, sonra Türkçe okudu. Diğer öğrenci grubu da slogan attıktan sonra protestolarını tiyatro gösterisiyle sürdürdü. Gösteride, AK Parti ve YÖK eleştirildikten sonra talepler şöyle sıralandı:

"YÖK kaldırılsın. Bilimsel, nitelikli, anadilde eğitim koşulları sağlansın. Harç, kayıt parası kaldırılsın. Yeni yurtlar yaptırılsın. Ulaşım ücretsiz olsun. İş güvencesi sağlansın. Disiplin yönetmeliği kaldırılsın. Kredi kaldırılsın, her öğrenciye burs verilsin. Yemekhanedeki kartlı sistem kaldırılsın."


Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde AK Parti ve YÖK'e protesto

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) öğrencileri, AK Parti Hükümeti'ni ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK)'nu protesto etti. Eğitim Fakültesi önünde toplanan yaklaşık 750 kişilik grup, pankart açıp sloganlar attı.

AK Parti'nin üniversiteleri seçim bürosuna dönüştürmek istediğini ileri süren öğrenciler, YÖK'ün atadığı rektörlerin de AK Parti'nin komiserleri olduğunu iddia etti. Eyleme katılmayan diğer öğrenciler ise eylemleri izledi.

Eğitim Fakültesi'nden yürüyüşe geçen üniversite öğrencileri, sloganlar eşliğinde Fen-Edebiyat Fakültesi'ne geldi. Sloganlarına burada da devam eden öğrenciler, siyasilerin ellerini üniversiteden çekmelerini istedi. Geleceklerinin tehlike altında olduğunu savunan öğrenciler, AK Parti'nin üniversiteleri ve gençliği teslim almak istediğini öne sürdü. OMÜ öğrencileri adına açıklama yapan Yaşam Uyanıker isimli öğrenci, 12 Eylül darbesiyle YÖK'ün üniversitelerin başına bela olduğunu söyledi.

Üniversitelerin bugün AK Parti'nin kuklası olmaktan başka bir anlam taşımadığını söyleyen Uyanıker, "YÖK'ün rektör adı altında atadığı AK Partı komiserleri, üniversitelerimizi AK Parti seçim bürolarına çevirme gayretindedir. YÖK sayesindedir ki üniversite açılışları Tayyip'in gençliğe, üniversiteye ve ilerici değerlere kin kustuğu ABD şovlarına döndü." dedi.

AK Parti'nin yandaşı olmayan akademisyenlerin bir bir kürsülerden uzaklaştırıldığını iddia eden Yaşam Uyanıker, "Bilmedikleri, hesaba katmadıkları bir şey var. O da bu ülkede ne yaparlarsa yapsınlar, AK Parti'nin dümen suyuna girmeyecek bir gençliğin olduğu gerçeği. AK Parti'nin bakanlarını üniversiteden kovan yüzde 500'lük zamların karşısına parasız eğitim talebiyle dikilen gençlik. AK Parti'nin piyasacı saldırılarını sineye çekmeyeceğiz. AK Parti'nin YÖK eliyle yürüttüğü gerici kadrolaşmaya sessiz kalmayacağız." ifadelerini kullandı.

Geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleşen protesto eyleminin ardından halay çekerek eğlenen üniversite öğrencileri, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.


Yüzlerce öğrenci, kuruluş yıldönümünde "YÖK'e Hayır" dedi

- Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kuruluş yıldönümünde, değişik öğrenci grupları tarafından Beyazıt Meydanı'nda protesto edildi. Olaysız geçen protesto gösterilerinde hükümet ve YÖK eleştirildi.

İstanbul'da YÖK'ün kuruluş yıldönümü nedeniyle gerçekleştirilen protestoların adresi Beyazıt Meydanı oldu. Eylemin yapılacağı Beyazıt Meydanı'nda sabahın erken saatlerinden itibaren polis geniş güvenlik önlemleri alırken, çevik kuvvet ve panzerler de yerlerini aldı. Üniversitenin bütün fakülte kapılarında güvenlik önlemi alınırken, beklenen öğrenci hareketliliği öğle saatlerinde yaşandı. Öğle saatlerinde ilk olarak Eğitim Sen'e bağlı bir grup öğrencilerin de katılımıyla üniversite içerisinden kapıya yürüdü. Grup Beyazıt kapısında bir açıklama yaparak YÖK ve hükümeti eleştirdi. Sirkeci'de toplanan değişik üniversitelerden öğrenciler ve gruplarda daha sonra tramvayla Beyazıt'a geldiler.

Devrimci Öğrenci Birliği, YÖK karşıtı öğrenciler, Üniversiteli Öğrenciler, Öğrenci Kolektifleri ve Genç Sen sırayla Beyazıt meydanında basın açıklamalarını gerçekleştirdi. Bazı küçük grupların birlikte eylem yaptıkları görüldü. Kendilerine YÖK Karşıtı Öğrenciler adını veren grup, Kürtçe dövizler açarak Kürtçe basın açıklaması yaptı. Basın açıklamalarında YÖK'ün kuruluşuyla birlikte üniversitelerin ticarethaneye dönüştüğü savunuldu. YÖK'le postal seslerinin üniversitelerde yankılanmaya başladığını öne süren öğrenciler, hükümeti de yaptıkları açıklamalarda eleştirdiler.

Beyazıt Meydanı'nda toplanan protestocu bir grup öğrenci, üniversite kapısında gitar ve keman eşliğinde tiyatro gösterisi sundu. Renkli gösteride üniversite harçları, yurt sorunu ve hükümet protesto edildi.

Öğrenci gruplarının YÖK protestosu olaysız bir şekilde sona erdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber