Rekor zimmette, düğümü çözecek kadın bankacı aranıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Kasım 2009 15:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Şube Müdürü ve diğer müdür yardımcısı için ek gözaltı süresi alındı

HATAY'ın İskenderun İlçesi'ndeki bir banka şubesinde, yaklaşık 20 milyon doların (yaklaşık 29 milyon lira), müşteri hesaplarından boşaltma ve batık kredi verme şeklinde zimmete geçirildiği iddiasıyla ilgili savcılık soruşturmasının ikinci gününde, gözaltındaki Şube Müdürü E.Y. ile yardımcısı M.S. için ek gözaltı süresi alındı. Ortadan kaybolan kadın müdür yardımcısı 45 yaşındaki S.C.'nin izine ise henüz rastlanamadı. ?Sosyal ve geniş çevresi olan biri' olarak tanınan S.C.'nin, bankadaki zimmet olayının ilk derecedeki sorumlusu olduğu öne sürülüyor. Zimmet olayındaki düğümün, S.C.'nin ifadesinin alınmasıyla çözülebileceği belirtiliyor.

Bankanın tüm personeli, müfettiş raporu doğrultusunda açığa alınırken, geçen perşembe günü sabah erken saatlerde gözaltına alınan müdür ve müdür yardımcısı, gözaltı sürelerinin uzatılması nedeniyle sağlık kontrolüne sevk edildi. Doktor raporu verilen 2 yönetici, daha sonra tekrar İskenderun Emniyet Müdürlüğü'ne götürülüp sorgulanmalarına devam edildi. Bu soruşturma nedeniyle, Hatay Emniyet Müdürlüğü'nden bir müdür yardımcısı da İskenderun'da görevlendirildi. Savcılığın, şüphelilerin mahkemeye sevk edilmesinden önce dosyayı tamamlayamamış olması nedeniyle ek süreye ihtiyaç duyulduğu öğrenildi.

Savcılık ve Mali Şube'nin yanı sıra, banka müfettişlerinin incelemeleri de sürüyor. Olayın duyulmasının ardından bankadaki paralarını çekmek isteyen müşterilerin bu talepleri, müfettişlerin inceleme ve olur vermesinin ardından gerçekleştirilebiliyor. Bazı müşterilerin ellerindeki banka defteri ile banka kayıtlarının tutmadığı öne sürüldü, ancak yetkililer bu konuda bir açıklama yapmadı. Personelinin tümü açığa alındığı için geçici görevli olarak hizmet veren personel ile müfettişler, paralarını çekmek isteyen müşterileri, hesaplarındaki paraların garanti altında olduğunu belirterek ikna etmeye çalışıyor.

KADIN MÜDÜR YARDIMCISI BULUNAMIYOR

Banka şubesine yönelik müfettiş operasyonunun başlamasıyla birlikte ortadan kaybolan bankanın müdür yardımcılarından S.C.'yi aramayı sürdüren polis, henüz izine rastlayamadı.

?Sosyal ve geniş çevresi olan bir kadın' olarak tanınan S.C.'nin, bankadaki zimmet olayının ilk derecedeki sorumlusu olduğu öne sürülüyor.

Bazı söylentilere göre, S.C. bazı yakınlarına bankada bir zimmet olayının ortaya çıkabileceğinden söz etti ve ?Hiçbir müşteri bundan zarar görmez, hepsi bankanın, devletin garantisi altında? dedi.

Bekar olan, kentte anne- babasıyla birlikte oturan S.C.'nin kendi imza yetkisi ile birçok işlem yapılabildiği için zimmet olayını başlatıp, ardından diğer müdür yardımcısı ile müdürün aynı sisteme girmiş olabileceği üzerinde duruluyor. Ülke tarihindeki en büyük banka şubesi zimmeti olayındaki düğümün, S.C.'nin ifadesinin alınması ile çözülebileceği, ancak suçun tek kişinin üzerinde de kalabileceği belirtiliyor.

SANAL BİR HESAP

Soruşturmayla ilgili ilk ulaşılan bilgilere göre, banka müşterilerinin hesapları boşaltılırken, o hesaplardan çekilen paralar aslında gerçek olmayan bir kişi için açılan hesapta toplanıp kullanıldı.

Bir banka şubesinde bu kadar yüksek mevduatın olması ise hem bölgedeki büyük demir ticareti, hem de Suriyeli iş adamlarının paraları ile ilgili olduğu üzerinde duruluyor. Suriye'de yabancı banka olmadığı için ihracat ve ithalat işlerinde ABD bankaları üzerinden işlem yapılmasının uzun sürmesi, ABD'nin de bilgi sahibi olabileceği olasılığı ile Suriyeli iş adamlarının sınıra yakın illerimizde yerli ortaklar edindiği, bu kişiler üzerinden yürütülen banka işlemleri ve toplanan mevduatların aslında Suriyeli bazı iş adamlarına ait ?örtülü paralar' olabileceği, yüklü miktardaki döviz hesaplarının da bunu düşündürdüğü öne sürülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber