Yükseköğretim tasarısı haftaya Meclis'e geliyor

Haber Giriş : 04 Temmuz 2003 06:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yükseköğretim tasarısı haftaya Meclis'e geliyor

Yeni Yükseköğretim Yasa Tasarısı'nın önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu'nda görüşüldükten sonra Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor.

Tasarı, Meclis'ten geçtiğinde halen YÖK başkanlığını yürüten Kemal Gürüz'ün görevi sona erecek. Yine 18 kişilik YÖK Genel Kurulu'nun üyelerinin tamamı yenilenecek. YÖK'e 1 üye gönderme hakkı bulunan Genelkurmay Başkanlığı'nın temsilcisi asker olmayacak ve akademisyenlerden seçilecek. Yasaya göre YÖK başkanını seçme yetkisi YÖK Genel Kurulu'na veriliyor. Seçim sonucu hakkında cumhurbaşkanına sadece bilgi verilecek. Tasarıda, 12 Eylül darbesinin ardından kurulan ve üniversiteler üzerinde önemli bir konuma sahip olan Yüksek Öğretim Kurulu'nun koordinasyon kurulu haline getirilmesi öngörülüyor. Meslek liselileri üniversiteye girişte mağdur eden katsayı uygulamasında da adaylar lehine bir değişiklik yapılacak. Üniversitelerdeki akademik işleyişi, Üniversitelerarası Kurul yürütecek. Söz konusu kurula her üniversitenin fen, sosyal ve sağlık bilimlerinden ayrı ayrı üç üye seçimle gelecek. Seçilen üyeler, merkezi Ankara'da ve sürekli çalışacak olan 9 veya 12 üyeden oluşacak bir yürütme kurulu oluşturacak. Yapılacak bütün işler yürütme kurulu veya ÜAK'ın oluşturduğu komisyonlar marifetiyle gerçekleşecek. Akademik kararların tamamı ÜAK'tan çıkacak. YÖK ise sadece üniversiteler arasında eşgüdüm ve koordinasyonu sağlayacak.

Yükseköğretim Yasa Tasarısı'nın getirdiği diğer yeniliklerden bazıları şöyle: Rektörlerin yöneticilik ve koordinasyon dışındaki bütün yetkileri alınıyor. Yetkiler senato veya üniversite yönetim kuruluna devrediliyor. Tasarı kanunlaştıktan sonra halen görevli olan 18 rektörün görevi sona erecek. Rektörler öğretim üyeleri arasından seçimle belirlenecek. En çok oyu alan iki adayın cumhurbaşkanına bildirilmesi ve birinin atanması yasa tasarısında yer alıyor. Tasarıda halen rektörlerin seçip YÖK'ün atadığı dekanlar da seçimle iş başına gelecek. Tasarıdaki en önemli değişikliklerden biri de üniversite sınavları ile ilgili. ÖSS ile ilgili kararları YÖK başkanı, Üniversitelerarası Kurul başkanı ve Milli Eğitim bakanı ortak alacak. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi ismi değiştirilerek Ölçme ve Değerlendirme Merkezi haline getiriliyor.
Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber