Kendimiz İçin Birşey Yapalım! Kendimize Sahip Çıkalım!

Bayram önce yayımlamış olduğumuz bir haberde, Ankara'da ulaşıma yapılan %33'lük zammın geri alınmasına ilişkin açılan imza kampanyasına destek verilmesini istemiştik. Ankara gibi genelde memur ve öğrencilerin yaşadığı bir şehirde, Ankara Büyükşehir Belediyesinin almış olduğu %33'lük zam kararı, maaşlara Ocak ayı itibariyle yapılan ortalama %5'lik zammın bir kalemde geri alınması demektir. Bu nedenle tüm Ankara'lı ziyaretçileri duyarlı olmaya çağırıyoruz. 26.01.2005 tarihi itibariyle 13 bin imza toplanmış olup, imzaya açılan stand sayısı 4'e çıkarılmıştır. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 26 Ocak 2005 15:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Demokratik Kitle örgütleri Ankara'da toplu taşıma ücretlerine yapılan yüzde 33'lük zammı protesto ederek, zammın geri alınması için imza kampanyası başlattı. Toplu taşıma ücretlerine yapılan yüzde 33 lük zammın asgari ücrete yapılan yüzde 10 oranındaki zamdan daha fazla olduğu kaydedildi. "Kendimiz için Birşey Yapalım! ve Kendimize sahip çıkalım!" sloganlarından yola çıkan örgütler, en temel ihtiyaç olan 'ulaşım hakkı'nın kısıtlanmasının protesto edilmesi gereken hayati bir konu olduğunu dile getirdi. Ulaşım zammının geri çekilmesinde en büyük payın Ankaralılara düştüğünü ve Ankara'da yaşayan herkesin zamma tepkisinin şart olduğunu belirtilirken "Paramızın cebimizden alınmasına ve ulaşım hakkımızın kısıtlanmasına kayıtsız kalmama" hususlarında tüm Ankaralılar bu protestoya desteğe çağırıldı.

Ankara'da ortalama 1 Milyon kişinin bu araçlardan faydalandığını ve belediyenin kasasına her ay en az 30 trilyon lira girdiği ifade edilen açıklamada , Büyükşehir belediyesi'nin ulaşım aracılığıyla halkın sırtından kar elde ettiği savunuldu.

Ankara'da toplu taşıma ücretlerine yapılan zammın geri alınması için başlatılan imza kampanyasında İmza toplama noktaları, Dikmen Ahmet arif Parkı, Tuzluçayır ve Kızılay Gima Postane önü olmak üzere üç bölgeden oluşuyor. Yarın da Batıkent'te bir stand açılacak. Bunun yayında sendikalar da bu gönüllü imza toplma kampanyasını kamu kuruluşları ve özel işyerlerinde sürdürmekteler. Her geçen dakika imza sayısını artırsa da şu ana kadar toplanan imza sayısı 13 bin'i buldu.

Ankara Büyükşehir Belediyesince l Ocak 2005 itibariyle toplu taşıma ücretleri 900 bin TL'den l milyon 200 bin TL'ye, indirimli bilet 600'den 800 bin TL'ye çıkarıldı. Enflasyonun tek haneli rakamlara indiğinin söylendiği ve hükümetin ücretleri yıllık 5-10 artırdığı bir ortamda otobüs-dolmuş fiyatlarına yüzde 33'lük zam yapılması, kabul edilemeyecek keyfi bir uygulamadır.

Ulaşım zammı konusunda kandırılıyoruz!

Belediye Başkanı, "Toplu taşımaya 31 aydır zam yapılmadığını öne sürerek geçen yıl yapılan zammı
unutturmak istemektedir. Hatırlanacağı gibi, l Ocak 200' tarihinde otobüs-dolmuş fiyatla 750 bin TL dan 900 bin TL'ye çıkarılarak yüzde 20 zam yapılmı Şimdi yapılan zamla birlikte toplam zam oranı %60'a çıkmıştır.
Dolayısıyla 31 aydır zam yapılmadığı doğru değildir.

Ulaşımda En Pahalı Büyük Şehir Ankara
Melih Gökçek yönetimi göreve geldiği günden bu güne kadar, 10 yılda toplu taşım ücretleri 184 kat artırılmıştır. Diğer büyük kentlere göre Ankara pahalı şehir haline gelmiştir.

İSTANBUL: TAM l milyon TL-İNDİRİMLİ 650 bin TL
İZMİR: TAM 950 bin TL -Metro TAM 750 bin TL/İNDİRİMLİ TL 375 bin TL -İNDİRİMLİ 425 bin

Ulaşımda zaten pahalı olan Ankara yeni zamlarla İstanbul'a göre yüzde 20, İzmir'e göre yüzde 25 dahapahalı duruma gelmiştir. Üstel İstanbul'da mesafeler, Ankara'ya göre iki kat fazladır! Yani, Ankara'da mesafe 2 kat kısa, ücret %20 daha fazla! Gidilen mesafelere göre hesaplanırsa, aslında toplu taşıma ücreti Ankara'da İstanbul'a göre 2,5 kat daha pahalıdır. Dolayısıyla zam kararında işletme maliyetlerinin arttığı savunması doğru değildir. İşletme maliye diğer büyük şehirler için de geçerli değil midir?

Halk düşünülmüyor
Toplu taşıma hizmeti, en temel ihtiyaçtır. Bu hizmette kar amacı güdülemez. Aksine, ulaşım hizmeti ücretinin düşük düzeyde tutulması için belediyeler çaba göstermelidir. Ankara Büyükşehir Belediye yönetimi ise Ankaralıların yanında olmak yerine, özel taşımacıların isteklerine hizmet etmektedir.

Toplu ulaşım, kendimiz ve ailemiz için her gün kullanmak zorunda olduğumuz en yaşamsal ihtiyacımızdır. Zaten hayat pahalılığından bunalmış durumdayken, yapılan bu zam, gelirimizin önemli bir bölümünü ulaşım için harcamamıza yol açmaktadır.

Otobüse - dolmuşa binerken 10 kere düşünür hale gelmiş durumdayız.

Ulaşım hakkımız kısıtlandı
En temel ihtiyacımız olan ulaşım hakkımız, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından keyfi biçimde kısıtlanmaktadır. Böyle bir keyfi uygulamayı kabul etmiyor ve zam kararının geri alınmasını istiyoruz. Otobüslerin yenilenmesini ve sayısının artırılmasını, indirimlerin özel ulaşımda da geçerli olmasını, bu araçlarda insana saygı gösterilmesini talep ediyoruz..

Ulaşım zammı geri çekilmelidir
Bu haksız ve keyfi zam, ancak Ankara'da yaşayan herkesin tepkisi ile geriye döndürülecektir.

Paramızın cebimizden alınmasına ve ulaşım hakkımızın kısıtlanmasına kayırsız kalmayalım.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber