Özel okullarda çalışan öğretmenlerde 'mayıs sıkıntısı'

Haber Giriş : 27 Ocak 2005 07:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel sektörde öğretmenler devlet okullarına göre daha yüksek maaş ve zengin teknik altyapı şansına sahip. Ancak onlar da her mayıs ayında sözleşme yenilemekten ve yoğun çalışma saatlerinden şikâyetçiler.

Özel sektörde çalışan öğretmenler, devlet kurumlarında çalışanlara nazaran daha yüksek maaş alıyor, mevcudu az sınıflarda eğitim veriyor ve teknik araç gerek bakımından daha donanımlı laboratuvarlarda ders anlatıyorlar. Ancak bu olumlu tablonun diğer yüzünde de daha uzun çalışma saatleri, daha az tatil, öğrenci veli öğretmen üçgeninde yaşanan problemler ve iş güvencesinin pamuk ipliğine bağlı olması bulunuyor. Özel sektör öğretmenleri, her yıl sözleşmelerini yenilemek zorunda olmaları nedeniyle özellikle Mayıs ayından itibaren ciddi bir psikolojik baskı altına girdiklerini belirtiyorlar. Ders saatleri dışındaki zamanlarda okul yönetimi tarafından çeşitli eğitsel çalışmalara katılmaları istenen öğretmenler, kendilerine ve ailelerine yeterince vakit ayıramamaktan şikayetçi.

"MAAŞ İYİ, YÜK FAZLA"
Gülay Tezcan özel bir kolejde matematik öğretmeni olarak görev yapıyor. 14 yıllık kariyeri boyunca hep özel eğitim kurumlarında görev aldığını ifade eden Tezcan, özel sektörün avantajlarının başında yüksek maaşların geldiğini belirterek, "Özel sektörde kazandığım parayla Bahçeşehir'de bir ev ve araba aldım. Bunun yanı sıra kardeşimin üniversite eğitimi sırasında ona destek oldum ve aileme de para gönderdim. Devlet okulunda çalışsam bunları yapmam mümkün değildi.Ancak özel sektörün çalışma saatleri de devlet okullarına göre daha fazla" diye konuşuyor. Gülay Tezcan, maaşların yanı sıra özel eğitim kurumlarındaki teknik altyapının kalitesine ve verilen eğitimlerin öğretmenleri geliştirmeye olan katkısına da vurgu yapıyor. 21 yıldan beri rehber öğretmenlik yapan Nur Kulaksızoğlu meslekte karşılaştığı en büyük sorunun öğrenci kalitesinde yaşanan erozyon olduğunu söylüyor. Bilgi birikimi açısından eski öğrencilerin daha donanımlı olduğunu ifade eden Kulaksızoğlu şöyle devam ediyor: "Yoğun çalıştığımız için evimize ailemize ayıracağımız zamandan çalıyoruz çoğu zaman. Veliler dershaneyi hem kendileri hem de çocuklarının hayalini gerçekleştirecek son nokta olarak görüyorlar. Bu da omuzlarımıza ağır bir yük bindiriyor. Ancak yine de insanca yaşamamıza imkan verecek düzeyde maaş alıyor olmak memnun edici."

"İYİ ÖĞRETMEN YETİŞMİYOR"
Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkanı Bahattin Durmuş, iyi öğretmen yetiştirilemediği için öğretmenlik mesleğinde sıkıntı yaşandığına dikkat çekiyor. Durmuş, bugünün öğretmeninin kendini geliştirme olanağı bulamadığını belirterek, "Öğretmenlere aldıkları eğitimin yanında hizmetiçi eğitim de verilerek kişisel gelişimlerine hız kazandırılması gerekir. Aksayan diğer noktalardaysa yasal düzenlemeler yapılmalıdır" diye konuşuyor.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber