Hastalık raporlarının hastalık iznine dönüştürülmesinde neler değişti?

Bilineceği üzere bir Devlet memurunun aldığı sağlık raporu tek başına geçerli olmamaktadır. Mevzuat gereğince, bu raporun bir idari işlemle, "hastalık iznine" dönüştürülmesi gerekmektedir. Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre hastalık iznine dönüştürmeye yetkili makam değiştirilmiştir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Kasım 2009 11:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılmıştır.

Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının ESKİ HALİ

Madde 9 ? Memurlara, merkezde kurum amirinin, illerde kurum amirinin teklifi üzerine mülki amirin, yurt dışında misyon şefinin onayı ile hastalık raporlarında gösterilen istirahat süreleri kadar hastalık izni verilir. Türk Silahlı Kuvvetlerinde çalışan sivil memurlara bu izinler, izin vermeye yetkili amirin, yurt dışında Kıdemli Askeri Ataşenin onayı ile verilir.

Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının YENİ HALİ

?Memurlara, yurt içinde yıllık izin vermeye yetkili birim amirinin, yurt dışında misyon şefinin onayı ile hastalık raporlarında gösterilen istirahat süreleri kadar hastalık izni verilir. Türk Silahlı Kuvvetlerinde çalışan sivil memurlara bu izinler, izin vermeye yetkili amirin, yurt dışında Kıdemli Askeri Ataşenin onayı ile verilir.?

NELER DEĞİŞTİ?

Daha önce "merkezde kurum amirinin, illerde kurum amirinin teklifi üzerine mülki amirin," şeklinde yapılmış olan belirleme " yurt içinde yıllık izin vermeye yetkili birim amirinin," olarak değiştirilmiştir.

Bu değişiklikten önce çok sayıda sorun bulunmaktaydı. Örneğin Malatya'da bir öğretmen hastalık raporu alınca bunun hastalık iznine dönüştürülmesi Valiye kadar çıkabiliyordu. MEB bu sorundan dolayı, genel yönetmelik değişmemiş olsa dahi, yönerge ile mülki amirlerin bu yetkilerini alt makamlara devredebileceğini öngörmüştü.

Bu düzenleme ile çok detay ve bir prosedürden ibaret olan soruların merkezde kurum amirine, taşrada ise mülki amire çıkmasının önüne geçilmiş olunmaktadır. Yetki yıllık izin verilmesine yetkili makama verilmektedir. Bir çok kamu kurumunda, imza yönergeleri ile yıllık izne kimlerin yetkili olduğu belirtilmiştir.

Ancak söz konusu bu düzenlemeyle, kurum amirleri ve mülki amirlerin iş yükü azaltılmış olsa dahi, hastalık raporunun hastalık iznine dönüştürülmesinin bir formaliteden ibaret olduğunu bilmeyen bilen sicil amirlerince sorun çıkarılması ve memur ile aöir arasında sorunlu işlemlerin artmasından endişe etmekteyiz. bu nedenle özellikle büyük teşkilatlı kurumlarda bu hususun sicil amirlerine açıklanması uygun olacaktır.

"20 gün hastalık raporu alan memur hakem hastaneye gönderilebilir mi?" başlıklı soru ve cevap için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber