Meslek liseleri şokta!

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 26 Kasım 2009 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Katsayıyı eşitleyen karara Danıştay freni!

YÖK'ün üniversiteye girişte meslek liseleri ile genel lise mezunları için katsayıyı eşitleyen kararı Danıştay'dan döndü. Üniversite sınavlarına 5 ay kala gelen karar, yeni sınav sistemini temelden sarstı

YÖK'ün, üniversiteye girişte meslek lisesi mezunları ile genel lise mezunlarına uygulanan farklı katsayıların eşitlenmesine ilişkin kararı, Danıştay'dan döndü. Danıştay 8. Dairesi YÖK'ün temmuz ayında verdiği kararın yürütmesini durdurdu. Danıştay'ın kararı, üniversiteye girişte ilk kez bu yıl uygulanacak olan 6 sınavlı yeni sistemi de etkileyecek. YÖK'ün katsayı eşitleme kararının ardından yeni sistemle, farklı fakültelere yönelmeyi planlayan meslek lisesi öğrencileri, Danıştay'ın kararıyla birlikte bu düşüncelerini bir kez daha gözden geçirmek durumunda kalacak. YÖK'ün, bu karara itiraz hakkı var. Ancak itiraz reddedilirse karar kesinleşecek. Bu olasılığı dikkate alacak olan YÖK'ün, acil bir toplantı ile yeniden farklı katsayıları uygulamaya koyması bekleniyor. Katsayıların temmuz ayında eşitlenmesinin ardından, meslek liselerine yönelip kayıt yaptıran 10 binlerce öğrenci de, Danıştay'ın kararı ile zor durumda kaldı.

İstanbul Barosu, YÖK Genel Kurulu'nun yükseköğretime girişte katsayı puanı uygulamasının kaldırılmasına ilişkin 21 Temmuz 2009 tarihli kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmıştı. Danıştay 8'. Dairesi, YÖK'ün kararının yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.

İPTAL EDİLEN DÜZENLEME

YÖK, 2010 yılından itibaren uygulamaya konulacak iki aşamalı üniversiteye giriş sisteminde 28 Şubat sürecinde konulan ve yıllardır tartışma konusu olan katsayıları kaldırmıştı. Alanları dışında tercih yapan adayların karşılaştığı 0.3, 0.8 katsayılar kaldırılarak tüm liselere eşit katsayı getirilmişti. Tüm lise öğrencileri ayrım yapılmaksızın 0.15 katsayıya tabi tutulması yönünde karar alınmıştı. 21 Temmuz tarihli toplantıda tek aşamalı katsayılı ÖSS'nin yerine 2 aşamalı 6 sınavlı katsayısız YGS, LYS'nin konulmasına karar verilmişti. Yeni sistemle bir meslek liseli okumak istediği bölüm hangi sınav türü ile öğrenci alıyorsa bir engel olmadan bu sınavlara girerek üniversiteye yerleşebilecekti.

YÖK'ün şimdi Danıştay'ın kararına itiraz etmesi ve buradan gelecek sonucu beklemeden de yeni bir sistem için hemen bir toplantı yapması bekleniyor.

YÖK acil toplanacak

Genel Kurul'da yeni sistemi de görüşecek. 2 aşamalı 6 sınavlı sistemden vazgeçilmemesi ancak bu sisteme farklı katsayıların uuygulanması öngörülüyor. YÖK kaynaklarından edinilen bilgiye göre katsayılar konulsa bile eskisi gibi '0.3' - '0.8' gibi bir fark yerine '0.5' - '0.6' gibi birbirine çok yakın katsayıların uygulanması bekleniyor.

ŞİMDİ NE OLABİLİR

Uğur Dershaneleri ÖSYS Koordinatörü Turgay Polat da şu değerlendirmeyi yaptı:

'YÖK bu durumda neler yapabilir,

1- Alan içi ve alan dışı uygulamasına geri döner, ancak alan içi katsayıyı '0.15' ile alan dışında ise '0.13' ile çarpar. Böylece farklı katsayı uygulanmış olur.

2- Eski katsayı sistemine geri döner

3- TBMM YÖK Kanunu'nun 45'inci maddesini değiştirir.'

YÖK BAŞKANI ÖZCAN: Herkes için en iyi sistemi getireceğiz

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, katsayıların eşitlenmesine ilişkin kararın, Danıştay tarafından durdurulması üzerine şu açıklamayı yaptı: 'Kurullarımızın hazırlıkları var. Kurullar değerlendirecek. Ben tek başıma bir şey diyemem. Çocuklarımıza sesleniyorum, tedirgin olmasınlar, en iyi çözüm bulunacaktır. Herkes için, öğrenciler için en iyi sistemi getireceğiz kimsenin şüphesi olmasın. Alınacak kararı da en kısa sürede sizlere duyuracağız. Danıştay kararına itirazımızı da yapacağız.'

YÖK ESKİ ÜYESİ SERİM: UYARDIK DİNLETEMEDİK Siyasetin dediğini yaptılar

KatsayI kararının verildiği toplantı öncesi 'katsayıların kaldırılacağının belli olması' gerekçesiyle istifa eden Bülent Serim, şu değerlendirmeleri yaptı: 'Şu anda mevcut sistem çöktü. Meslek lisesi okuyan çocuk başka alana gidip mesleki eğitimden uzaklaşmamalı dedik. Zaten kendi alanında 'gidiyor da' dedik. 'Anayasa'ya, yasalara, öğretim birliğine aykırı da' dedik. Ama dinletemedik. Ön yargılı yaklaştılar. Eğitimcinin yapması gerekeni yapmadılar. Siyaset neyi gerektiriyorsa onu yaptılar. YÖK derhal toplanarak 2010 yılındaki sınav için farklı katsayıları yeniden getirmesi gerekiyor. Bu kararın ardından 10 binlerce öğrenci YÖK'e güvendi. Öğrenciler, 'YÖK hukuki olmayan bir şey yapmaz' diye düşündüler. Şimdi hepsi mağdur oldu. Bu işin sorumlusu bu karara imza atan YÖK'tür.'

MESLEK LİSELERİNE YOĞUN İLGİ OLMUŞTU

YÖK'ün farklı katsayıları kaldırma kararının ardından meslek liselerindeki yaklaşık 80 bin boş kontenjan bir anda dolmuştu. İmam hatip liselerinde ilk yerleştirme sonucunda kalan 8 bin 945 kontenjanından sadece 7'si boş kalmıştı. Genel liselere kayıt oranı yüzde 50'den fazla gerilemişti. Genel liseler boş kalırken, meslek liselerine yoğun ilgi üzerine birçok okul kapasitesinden fazla kayıt almıştı. Bu nedenle meslek liselerinde ikili öğretime geçilmiş ve bazı okullarda gece 11'e kadar dersler yapılmıştı.

Kıvanç EL / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber