Tüvturk'ün sıkı muayenesi lastikçiye bayram yaptırdı

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 26 Kasım 2009 08:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Krizden bir hayli etkilenen ve yıl boyunca bir kaç kez üretime ara vermek zorunda kalan lastik fabrikaları, Tuvtürk'ün araç muayenesi sayesinde adeta bayram etti. Araç muayenelerinde en çok kusurun lastiklerde bulunması kış aylarının gelmesiyle de birleşince Brisa Kurban Bayram'ında yıllar sonra ilk kez iki gün mesai yapma kararı aldı. Brisa'nın yaklaşık 50 binlik bir iç sipariş aldığı bu nedenle bayramın ikinci ve üçüncü günü üretim yapacağı ifade edildi. Türk Pirelli'nin 48 geçici işçiyi kadroya aldığı, Goodyear'ın ise kapasitesini artırdığı belirtiliyor.

Krizin en ağır sonuçlarını yaşayan sektörlerin başında gelen lastikçiler Kurban Bayramı'na bir nebze olsun nefes alarak giriyor. Kış aylarında lastik siparişleri artan fabrikalar için Tuvtürk'ün yaptığı araç muayeneleri ise adeta bayram bonusu oldu. Araç muayenelerinde en fazla kusurun lastikte çıkması talebi bir anda artırdı. Bu sayede uzun zaman sonra lastik sektöründe ilk kez bayram mesaileri de gündeme geldi.

Brisa bayramda measide

Hem kış aylarının gelmesi hem de Tuvtürk muayenelerinin sonucunda kısa zaman içinde 50 bine yakın yeni lastik siparişi aldığı belirtilen Brisa, birçok büyük sanayi kuruluşunun üretime ara verdiği ve tatil yaptığı Kurban Bayramı'nın 3. ve 4. gününde üretime tüm hızıyla devam edecek. Brisa, kendi sektöründe krizde üretime en fazla ara veren firmaların başında geliyordu. Diğer lastik firmaları da bayramda üretim yapmayacak olsalar bile üretimde bir kapasite artışına gittiler ve yeni işçi alımı yaptılar. İşçi alımı yapan Türk Pirelli, geçici işçilerini de kadroya almaya başladı. Goodyear'ın ise üretimi artırdığı ifade ediliyor.

Lastik yenileme pazarında son günlerde bir hareketlilik yaşandığını anlatan Brisa Pazarlama Müdürü Gökhan Cüceloğlu, bazı bölgelerde kışın erken gelmesi bazı tüketicilerin de kış aylarının yaklaşmasıyla lastik alımlarını öne çektiğini söyledi. Cüceoğlu şöyle konuştu: "Üretimimiz yıl içinde planlandığımız gibi gidiyor, bu mevsimde her dönem olduğu gibi mevsimsel satış ve üretim artışı oluyor. Biz özellikle yılın başlarında kriz ve talep eksikliği dolayısıyla bazı dur-kalklar yaptık. Şimdi ise talep oldukça iyi konuma geldi. Özellikle Tuvtürk'ün artık araç muayenelerinde eski lastikli araçları ağır kusurlu olarak sayıp, onaylamaması talepte önemli bir artış yaratıyor diyebiliriz. Yola çıkan tüm insan, canlı ve araçların güvenliği için lastiklerin iyi durumda bulunması şart." Bayramın 1. ve 2. günü tatil yapacaklarını 3. ve 4. günü Kocaeli'ndeki Brisa fabrikasında üretim yapacaklarını belirten Cüceloğlu ,"Bu yıl Türkiye'deki lastik yenileme pazarının geçen yılki 9 milyon adetler seviyesinde oluşmasını bekliyoruz. 2010'da ise pazarda bir miktar artış olacağını öngörüyoruz" diye konuştu.

Kış lastiği siparişi arttı

Türk Pirelli Ticaret Direktörü Mete Ekin de kış lastikleri döneminin gelmesiyle sektörde bir hareketlenme olduğunu vurgularken, tüm firmaların gerek gerçekleştirmekte oldukları kampanyalar gerekse servis hizmetlerinin çok iyi noktalara gelmesi ile bu hareketlenmenin daha da arttığına dikkat çekti. Ekin, "ÖTV indiriminin açıklanması, bizim yıl içerisinde gerçekleştirdiğimiz Inter satış kampanyamız ve şimdi de kış lastiklerinin devreye girmesiyle yılın başında yaptığımız hesapları aştığımızı söyleyebilirim" dedi. Üretimlerinin kriz öncesi kapasitesine geldiğini ancak ekstra bir artış söz konusu olmadığını ifade eden Ekin,"Bunan paralel olarak son dönem işçi alımı gerçekleştirdik. Ancak İzmit fabrikamızda şeker ve kurban bayramlarında üretim yapmıyoruz. Bu yıl da aynı şekilde geçen senelerden farklı bir üretim söz konusu olmayacak" diye konuştu.

Sektörde bu yıl lastik yenileme pazarının yaklaşık 5.6 milyonunun otomobil, 2-2.2 milyonunun hafif ticari, 1.1 milyonunun ise ağır vasıta lastiklerinden oluşması bekleniyor.

TALEP NASIL CANLANDI

* Kış aylarının gelmesiyle birlikte lastikte her yıl yaşanan mevsimlik bir talep artışı gerçekleşti.

* Araç muayenesi de talebi canlandırdı. Muayenelerde en fazla kusurun lastiklerde bulunması da sektöre doping oldu.

* 5.6 milyon otomobilin, 2.2 milyon hafif ticarive 1.1 milyon ağır vasıtanın lastiklerini yenilenmesi bekleniyor.

KRİZDEN NASIL ETKİLENDİLER

BRİSA

Brisa krizin şiddetlendiği şubat ayında ilk kez üretime 7 günlük ara verdi. Ancak iç ve dış pazarlardaki talep düşüklüğü nedeniyle Brisa üretimini nisan ayında bir kez daha durdurdu ve 7 gün boyunca fabrikaya kilit vurdu. Temmuz ayında ise Brisa 10 günlük bir ara daha vermek zorunda kaldı.

TÜRK PİRELLİ

Türk Pirelli de krizde satışları en fazla düşen firmalardan birisi oldu. Diğer lastik fabrikaları gibi özellikle otomotiv sanayiindeki daralmadan ağır darbe alan Türk Pirelli, önce işçilerini ücretsiz izne çıkardı, ardında da şubat ayında üretime 7 günlük bir ara vermek zorunda kaldı.

GOODYEAR

2008'in ekim ayında Goodyear üretimini 8 gün süreyle askıya aldı. İç ve dış talepte herhangi bir düzelmenin yaşanmaması ve büyük otomotiv firmalarının da üretime ara verdiği aralık ayında ise Goodyear, aralık ayı boyunca tamamen üretimi durdurdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber