İkinci el aracın hasarını 'cep'ten öğrenin

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 29 Kasım 2009 09:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İkinci el oto almak isteyenler cep telefonundan gönderecekleri kısa mesajla aracın sabıkalı veya hasarlı olup olmadığını, poliçe ödemelerinin tam olarak yapılıp yapılmadığını öğrenebiliyor.

Bu sayede vatandaş alacağı aracın kaza geçirip geçirmediğini öğrenmek için oto tamircisinin yolunu tutmaktan kurtuluyor. Kişiler oto tamircilerine alacağı aracı kontrol etmesi için yüzlerce lira vermek yerine cep telefonuna gönderilen kısa mesajla alacağı oto hakkında net bilgi sahibi oluyor. Sigorta Bilgi Merkezi'nin hazırladığı ve ağustos ayından bu yana hizmet veren "Otokontrol" projesi ile bugüne kadar 204 bin 365 kişi alacağı aracın durumunu cepten öğrendi. Servis ücretleri 8 ile 14 kontör arasında değişiyor. Projenin başladığı ilk gün 3 Ağustos 2009'da sadece 49 kişi bilgi aldı. Kasım sonu itibarıyla ise her gün ortalama 2 bin 500 kişi ikinci el aracının hasar geçmişlerini, mağdur bilgilerini, trafik poliçelerinin olup olmadığını ve eğer bir kazaya karışmışsa kaza tespit tutanaklarını cep telefonundan öğrenir hale geldi. Proje sayesinde ikinci el oto almayı düşünen vatandaşların alacağı aracı kontrol için tamircilere yüzlerce lira vermekten kurtulduğunu kaydeden Sigorta Bilgi Merkezi Genel Müdürü Mehmet Üst, "Vergiler dahil 14 kontöre yani 2 liraya aracın hasar bilgisine ulaşıyorsunuz. Gönderdiğiniz mesaj sonrası aracın poliçelerine bakılıyor, kaskosu, sigortası var mı buna bakılıyor. 2003 yılından bu yana aracın hasarı var mı yok mu buna bakabiliyoruz, yakında bu 2000 yılına çekilecek. Bu sistemle araç alışverişlerinde aldatmaların önüne geçmeyi planlıyoruz." dedi.

Araç bilgilerine nasıl ulaşılıyor?

Hasar bilgisi sorgulama: HASAR yazıp boşluk bırakıp plakayı yazmak ya da sadece plakayı yazıp Turkcell 5664'e göndermek gerekiyor. Hasar bilgileri, 2003'ten itibaren sigorta şirketleri tarafından yapılan kasko trafik sigortası hasar ödemeleri ile sınırlı. Servis ücreti 14 kontör.

Kaza bilgisi sorgulama: KAZA yazıp boşluk bırakıp ardından plakayı yazıp Turkcell 5664'e göndermek yeterli. Bedeli 10 kontör.

Poliçe bilgisi sorgulama: TRAFİK veya KASKO yazıp sonra boşluk bırakıp plakayı yazarak Turkcell 5664'e gönderiliyor. Ücreti 10 kontör.

Mağdur bilgisi sorgulama: Trafik kazası mağdurunun hasarı hangi sigorta şirketinden alacağı ve hasar dosya numarasını öğrenmek için kişinin MAGDUR yazıp boşluk bırakıp 'TC kimlik numarası'nı yazıp Turkcell 5664'e göndermesi gerekiyor. Servis bedeli 8 kontör.

YASİN KILIÇ İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber