Sağlık Bakanı Akdağ: Kan vermek gribe karşı avantaj

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Aralık 2009 12:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kan vermenin kan hücrelerini yenilediğine dikkat çekerek, bunun da grip ya da benzeri hastalıklar için avantaj oluşturduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türk Kızılayı'nın '1 Milyon İyi İnsan Aranıyor' kampanyasının 2009 yılı sonuçlarının açıklandığı toplantıya katıldı. Bakan Akdağ, gazetecilerin domuz gribi ile ilgili sorularını da yanıtladı. Domuz gribinin kan bağışını etkileyip etkilemediği yönündeki bir soru üzerine Akdağ, "Bizim gözlemlerimize göre önemli bir etkilenme olmadı." dedi. Düzenli kan vermenin, sağlığı da olumlu etkilediğini söyleyen Akdağ, "Kan vermek, kan hücrelerinin yenilenmesini sağlıyor. Bu grip ya da başka bir duruma karşı hazırlık açısından aslında dezavantaj değil, avantajdır." diye konuştu.

Son zamanlarda domuz gribi aşısı olmak isteyenlerin sayısında artış olduğu ve bazı sağlık ocaklarında aşı bulanamadığı yönünde haberlerin yer aldığının hatırlatılması üzerine Akdağ, "Aşılanma konusunda ciddi bir talep artışı oldu. Ama bu talepleri karşılayabilecek aşı miktarlarına sahibiz. Söylediğiniz husus, bazen dağıtım ile ilgili olabilir... Türkiye'de elimizdeki aşı ve önümüzdeki takvim açısından aşılanmak isteyen vatandaşların ihtiyacını karşılayacak miktarda aşı var ve olacak." dedi.

Akdağ, "Dünyada etkili bir kaç profesörün ilaç firmalarına danışmanlık ettiği ve salgını olağandan daha büyük gösterdiği yönünde haberler yer aldı. Değerlendirmeniz olacak mı?" sorusu üzerine şöyle devam etti:

"Bununla ilgili Dünya Sağlık Örgütü'nün bir açıklaması oldu. Kamuoyuna da bu ulaştı. Her konuda, gerçeklerle dedikoduları birbirinden ayırmak çok önemli. Kan konusunda da böyledir. Kan verirseniz güçsüz kalırsınız şeklindeki bir dedikodu, vatandaşın kan vermesini engeller veya azaltır. Halbuki bilimsel gerçek bunun tam tersi. Herkesin halk sağlığını ilgilendiren konularda çok dikkatli olması lazım... Herkes iddiada bulunabilir. Sorduğunuz soruyla ilgili olarak Dünya Sağlık Örgütü ve bilim adamları böyle bir şey olmadığını kendilerini ifade ettiler."

Domuz gribinin kan vermeye engel olup olmadığı yönündeki bir soruyla ilgili ise Akdağ, hastalığın 1 hafta ila 10 gün arasında sürdüğüne dikkat çekti. Grip virüsünün insan vücudunda sürekli kalmadığının altını çizen Akdağ, "Bununla birlikte zaten hastalık sırasında, ateşli iken o kişiden kan alınmaz." şeklinde konuştu.

2010 HEDEFİ, 1 MİLYON 100 BİN ÜNİTE KAN

Akdağ, toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye'nin yılda 1 milyon 800 bin ünite kana ihtiyacı olduğunu belirterek, "Kızılay bunun 300 bin ünitesini temin edebiliyordu. Bu yıl 850 bin ünitesini temin etti. Yani geçen yıllara göre, Türkiye'nin kan ihtiyacının yüzde 20'sini temin ederken, oran bu yıl yüzde 50'ye yükseldi." dedi.

Akdağ, 2010 yılı için kendilerine 1 milyon 100 bin ünite kan hedefi koyduklarını kaydetti.

Kızılay Başkanı Tekin Küçükali ise 2009 yılı sonu itibariyle gönüllü bağışçılar ile 850 bin ünite kana ulaştıklarını ifade etti. Çağdaş ülkelerde Türkiye'dekinin 5 katı gönüllü verici bulunduğunu söyleyen Küçükali, vatandaşları konuyla ilgili bilgilendirmek için çalışmalara devam edeceklerini aktardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber