1 milyar YTL'lik belge BDDK arşivinden çıktı

Haber Giriş : 01 Şubat 2005 10:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BDDK'nın arşivinde ortaya çıkarılan belgelerde, eski BDDK yönetiminin 1 katrilyonluk (1 milyar YTL) hayali bono satışından haberdar olduğu ve kurum içinde bu konuda yazışmaların yapıldığı belirlendi.

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun, İmarbank ile ilgili olarak BDDK'nın arşivinde yaptığı incelemelerde, İmarbank skandalı ile ilgili ilginç belgelere ulaşıldı. Eski BDDK yönetiminin, İmarbank'taki yaklaşık 1 katrilyon liralık (1 milyar YTL) hayali bono satışından haberdar olduğu ve satışla ilgili kurum içinde yazışmaların yapıldığı belirlendi.

İncelemelerde, BDDK tarafından İmarbank yönetimine atanan veto yetkili üye Cumhur Doğan'ın BDDK yönetimini, hayali bono satışı konusunda 13 Ocak 2003 tarihli yazıyla uyardığı tespit edildi. Cumhur Doğan'ın BDDK eski Başkanı Engin Akçakoca'ya gönderdiği 13 Ocak 2003 tarihli yazıda, "Banka, yılın son döneminde müşterilerine hazine bonosu satışına başlamış ve bu satışları gazetelerde verilen, faiz oranı ilanları ile desteklemiştir. 2 Ocak 2003 tarihli banka verilerine göre emanet deposundaki Hazine bonosu tutarı 13 trilyon lira düzeyindedir" ifadeleri yer alıyor.

BDDK yazışırken bono satıldı

İmarbank'taki hayali bono satışı Ekim 2002 tarihinde başladı. BDDK'nın İmarbank'a atadığı yönetim kurulu üyesi Cumhur Doğan, bono satışı konusunda yaklaşık iki ay BDDK yönetimini uyardı. Doğan'ın BDDK yönetimine gönderdiği bono satışı ile ilgili yazının ardından, Maliye Müfettişi Murat Aktaş da hayali bono satışıla ilgili olarak BDDK'ya 14 Mart 2003 tarihinde yazı gönderdi.

Maliye Müfettişi Aktaş'ın da yazısında, İmarbank'taki hayali bono satışıyla ilgili bilgiler yer alıyordu. Bu yazışmalara rağmen, İmarbank'tan bankaya el konuluncaya kadar bono satışı yapıldı. Ekim 2002 tarihinden Temmuz 2003 tarihine kadar geçen sürede yaklaşık 22 bin kişiye 1 katrilyon liralık bono satışı gerçekleştirildi.

Yazı, beş kişi arasında dolaşmış

Cumhur Doğan tarafından BDDK eski Başkanı Akçakoca'ya gönderilen bono satışıyla ilgili yazının işleme konulduğu belirlendi. Akçakoca'nın, sözkonusu yazıyı, dönemin Başkan Yardımcısı Teoman Kerman'a, Kerman'ın da ilgili yazıyı Değerlendirme ve Uygulama Dairesi Başkanı Niyazi Çakır'a, Çakır'ın'da Daire Başkan Yardımcısı Levent Deveci'ye, Deveci'nin de bankacılık uzmanı Büke Alıcı'ya havale ettiği tespit edildi. Dönemin Başkan Yardımcısı Kerman'ın, aynı yazıyı ayrıca, Bankalar Yeminli Murakıplar Kurulu Başkanlığı'na da gönderdiği ortaya çıktı.

Hüseyin ÖZAY / Yeni Şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber