Müzakere Heyeti Başkanı Gül

Haber Giriş : 01 Şubat 2005 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlar Kurulu'nda, 3 Ekim'de başlayacak AB ile müzakereleri yürütecek heyet başkanının Dışışleri Bakanı Abdullah Gül olması kararlaştırıldı. Toplantıda müzakerelerin yürütülmesine ilişkin modeller de masaya yatırıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında dün toplanan Bakanlar Kurulu, 3 Ekim'de başlayacak AB ile müzakerelerin yürütülmesine ilişkin model ve müzakere heyeti üyeleriyle ilgili alternatifleri değerlendirdi.

Müzakere Heyeti Başkanı'nın Dışişleri Bakanı Abdullah Gül olması konusunda görüş birliği oluşurken, müzakere modelinin ana hatları somutlaştırıldı.

Yedi saat süren Bakanlar Kurulu'nda ele alınan ve Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan müzakere modeline göre, en üst noktada müzakere heyeti başkanı olacak, başkanın altında bir başmüzakereci ve yeterli sayıda yardımcıları olacak. Yardımcıların altında ise müzakere heyetleri ve danışma konseyi bulunacak. Danışma konseyinde, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri ile uzmanlar ve akademisyenler yeralacak.

Müzakereler için çerçeve yasa

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, bu modelin kabul edilmesi halinde uygulama için çerçeve yasa çıkarılacağını, AB konusunda iç ve dış kamuoyunun bilgilendirilmesi için ayrı bir birimin oluşturulmasının gündemde olduğunu kaydetti. Müzakerelerden önce tarama sürecinin olacağına dikkat çeken Çiçek, "Arzumuz ve beklentimiz bazı üye ülkelerin verdiği sözlere uygun olarak, 3 Ekimden önce tarama sürecinin başlamasıdır. Her bakanlık mevzuatlarını hazırlıyor ve yabancı dillere çeviriliyor. Zaten 3-4 yıldır uyum paketleri çerçevesinde Türk mevzuatının AB mevzuatına uyumu sağlanmaya çalışılıyor" dedi.

Irak'ı barışa kadar takip ederiz

Çiçek, IKDP Başkanı Barzani'nin, "Kerkük Irak'ın iç meseledir, buna Türkiye de dahil kimse karışamaz" sözlerinin hatırlatılması üzerine, Türkiye'nin soğukkanlı ve tahrike kapılmadan değerlendirmeler yaptığını belirtti. Bir gazetecinin, "Bölgede oldu bittiye imkan vermemek için TSK'nın Irak'ta bulunması için bir tezkerenin hazırlanıp hazırlanmayacağı" sorusu üzerine Çiçek, "Bu soruyu sormanız bile konunun dünya gündeminde olduğunu gösteriyor. Komşu olarak bizim de gündemimizdedir. Türkiye her kademede Irak konusunu yakından takip eder. Taki orada huzur ve barış sağlanıncaya kadar" dedi.

Çiçek, ABD'de son dönemlerde Türkiye aleyhine çekilen filmler konusunda ABD'nin Ankara Büyükelçisi ile görüşüldüğünü söyledi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber