TEKEL işçisine sevinçli haber yok

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 17 Aralık 2009 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çiğdem Toker

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i 'nezaket' ziyaretimiz; özlük haklarına sahip çıkmak üzere, 106 otobüsle Ankara'ya gelen TEKEL işçilerinden bir grubu kabulünden sonraya rastlıyor. 25 kişilik topluluğu yan odalardan takviye sandalye getirtip makamında dinleyen Şimşek, sorunun ancak bütüne dönük bir iyileştirmeyle çözülebileceğini, bunun da ancak hükümet kararıyla yapılabileceğini söylüyor.

İki yıl önce BAT'nin, 1.7 milyar dolar ödeyerek aldığı TEKEL fabrikaları kapsamındaki depoların kapatılması nedeniyle, işçilerin sözleşme süreleri yakında bitiyor.

12 bin işçi, kış ortasında başka kamu kurumlarına '4-C' diye anılan 'zayıf' düzenlemeyle geçmek istemiyor. Ancak edindiğimiz izlenim o ki, dün Atatürk Spor Salonu'nda geceleyen işçilere ufukta sevinçli bir haber görünmüyor.

Halen TEKEL çalışanlarına bütçeden ayda 40 milyon lira maaş ödemesi yaptıklarını belirten Bakan Şimşek, 2002 öncesinde 'popülist bir yaklaşımla' uygulandığını belirttiği 'havuz' sisteminin, bütçe açısından verimli sonuçlar getirmediği' düşüncesinde...

HER ZAMAN SÜRPRİZ GELİR KAYNAKLARI VARDIR

Bu noktada bütçe hedeflerinin 'fazla iddialı' bulunduğu eleştirilerini hatırlattığımızda, 'Bazılarına öyle gelebilir. Ama kastedilen yüzde 3.5'luk büyüme ise, bu Türkiye'ye dönük uluslararası tahminlerin ortalama rakamıdır' diyor.

Benzer eleştirinin vergi gelirleri için de yapıldığını söylediğimizde, ilgi çekici bir yanıt veriyor. 'Hükümetlerin her zaman için sürpriz nitelikli, gelir kaynakları olabilir.'

Nasıl baktığımızı fark eden Bakan 'Hayır, bu yeni bir vergi anlamına gelmiyor. Mevcut kuralların daha etkin uygulanmasını kastediyorum' deyip başka ayrıntı vermiyor...

Gelir hedefini gerçekçi bulmayanlara Şimşek'in diğer yanıtı ise 'Bu yıl vazgeçtiğimiz gelirlerin etkilerini, önümüzdeki yıl pozitif göreceğiz' oluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber