İlaç krizi, yeşil kartlılar ve askerleri teğet geçti

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Aralık 2009 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacıları Birliği arasındaki anlaşma krizinden 9,5 milyon yeşil kartlı ve askerler etkilenmeyecek.

Eczanelerle tek tek anlaşma olmasa bile SGK kapsamı dışında kalan bu iki kesim ilaçlarını, 17 Ocak 2010 sabahı da eczanelerden ücretsiz alabilecek. SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı sigortalıları ve bakmakla yükümlü olduğu 62 milyon kişi ise serbest eczanelerden ilaç alamayacak. Alırlarsa parasını cepten ödeyecekler.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ilaç alım protokolünü iptal etmesinin ardından başlayan tartışma sürüyor. Kurum, eczacıların çatı örgütünü aradan çıkaracak sözleşmeyi bitirdi. TEB'in bulunduğu 45 maddenin üzeri çizildi. 23 bin eczaneyle tek tek anlaşma yapmak için Sosyal Güvenlik İl Müdürlerini yetkili kıldı. TEB ise eczanelerin bireysel anlaşmaya yanaşmayacağı ısrarlarını sürdürüyor. Bu yönde odalar aracılığıyla imza toplanırken, bundan sonra izlenecek politikayla alakalı eczacı oda başkanlarıyla TEB toplantı yapıyor. Toplantı sonunda eczacıların anlaşma yapıp yapmayacağı netlik kazanacak.

16 Ocak 2010'a kadar hangi sonucun çıkacağı 71 milyon vatandaş tarafından merakla beklenirken, bu krizden etkilenmeyecek iki kesim bulunuyor. Sağlık Bakanlığı kapsamındaki yeşil kartlılar ile Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde çalışanlar. Eczaneler, devletle anlaşmasalar dahi fesih edilen anlaşmanın dışında kalan bu iki kesim 17 Ocak 2010 sabahı ilaçlarını bugünkü gibi almayı sürdürecek. Hiçbir geliri olmayanlara verilen yeşil kart sayısı Sağlık Bakanlığı kayıtlarında 9 milyon 593 bin 981 kişi. Bu kişiler 1 Ekim 2010'da SGK kapsamına geçecek.

NÜFUSUN BÜYÜK KISMI İLACI CEBİNDEN KARŞILAYACAK

Kamu çalışanları 15 Ocak 2010 tarihinden sonra Genel Sağlık Sigortası şemsiyesi altına gireceği için anlaşma olmazsa memurlar da ilaç alamayacak. SSK kapsamındaki 35 milyon sigortalı ve yakını ile Bağ-Kur kapsamındaki 16 milyon kişi de 17 Ocak 2010 sabahı sıkıntı yaşayacak. Anlaşma olmazsa memurlarla birlikte yaklaşık 62 milyon vatandaş serbest eczanelerden ilaçlarını para vererek almak zorunda kalacak.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI ŞEMSİYESİ

Kurum Nüfus*

SSK 35 milyon

Bağ-Kur 16 milyon

Emekli Sandığı 11 milyon

(*) Yaklaşık rakamlar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber