2. el otomobilde kayıtdışı işlemler sona eriyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Aralık 2009 18:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Araç alım-satım ve devir işlemleri 1 Ocak 2010 gününden itibaren noterden değil Trafik Tescil Müdürlükleri tarafından yapılacak.

TOBB Türkiye Otomotiv Ticaret Meclisi Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Mermer'in yaptığı yazılı açıklamaya göre bu konuda, ilgili sektör temsilcileri ve 2. el araç almak isteyen tüketiciler bu uygulamayı bekliyor.

Açıklamada, ikinci el araçların devir işlemlerinin noterlerden alınarak trafik tescil müdürlüklerine verilmesi 6 Haziran 2008 tarihli mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanarak kararlaştırıldığı hatırlatılarak, ancak Noterlerin işlemleri 31 Aralık 2009 gününe kadar, bir kez daha uzatılmamak üzere son kez ertelendiğine dikkat çekildi.

Yüksel Mermer, "Sıfır araçların tescilleri online kayıt sistemi ile birlikte yürütülüyor. Bu nedenle alt yapı bu bazda hazır durumda bulunuyor. Bu uygulama ile ikinci el araç satışlarındaki kayıt dışı işlemler önlenecek, vergi gelirleri artacak ve tüketiciler de işlemlerini daha kolay yapacaklardır. Bu bakımdan bu gelişme hem devlet gelirleri, hem sektör çalışmaları ve hem de tüketiciler bakımından çok büyük fayda ve önem taşıyor" dedi.

Sektör temsilcileri ve tüketicilerin 2. el araç devirlerinin Trafik Tescil Müdürlükleri tarafından yapılması ile ilgili uygulamayı en kısa zamanda beklediğini belirten Yüksel Mermer şöyle devam etti: "Sıfır araç piyasasının yıllık 500 bin olduğu ülkemizde, yılda 2 milyonu aşan bir ikinci el piyasası bulunuyor. Bu nedenle yukarıda da değinildiği gibi bu piyasanın kayıt altına alınması her bakımdan önemlidir. Konuyla ilgili olarak bazı gazetelerde bu kanunun uygulamasının uzatılacağı hakkında kanun teklifi

hazırlandığı belirtildi. Böyle bir uygulamanın uzatılması yerine, hemen başlatılması gereğine inanıyoruz.

Bu gelişmenin önlenmesi konusunda girişimde bulunulması hususu Meclisimizde oybirliği ile kararlaştırıldı. Bu bakımdan ilgili kanunun 01 Ocak 2010 günü uygulamaya konulmasını gerekli görüyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber